Ugrás a tartalomra

Varázslatos részek, élő zenével – A Feketeszárú cseresznye bemutatója

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 10. csütörtök 15:38
A Feketeszárú cseresznyét mutatják be október 11-én, pénteken este 7 órától a Kamaraszínházban. Szőcs Artur rendezte Hunyady színjátékát, amivel emléket állít a trianoni diktátum 100 éves évfordulójának a Miskolci Nemzeti Színház.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

„A Feketeszárú cseresznye magja egy egészen jelentéktelen epizód – nyilatkozta Hunyady Sándor, a darab írója művéről. – Egyetlen pezsgős éjszaka hangulata, amely sehogy sem akar elfakulni bennem. A háború derekatáján történt, hogy a szabadkai „Pest” szálló éttermében mulató társaságba keveredtem. Ennek az éjszakának királynője egy magas, karcsú fiatalasszony volt. Fekete volt ez az asszony, mint a kőszén. A haja fekete, a bőre fekete, a szeme, mint a fekete strassz. Azt láttam, hogy egész becsületével, szeretetével és gyengédségével ragaszkodik az urához. De viszont azt is észrevettem, akármint titkolta erkölcse és szemérme, hogy halálosan szerelmes az egyik huszárba. Arra gondoltam, hogy milyen drámai komplikáció lenne, ha a sors egyszer próbára tenné ezt a szenvedélyes, erős teremtést: válasszon.”

Az előadás különlegessége az élő zene, melyet a Babra zenekar biztosít. Az együttes a déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait éleszti újjá. – Ez a fajta zene mindig is közel állt hozzám – mondta Szőcs Artur. – A Söndörgő zenekar tagjaival, akik szintén ilyen zenét játszanak, mondhatni együtt nőttem fel, és amikor elkezdtem együttest keresni a darabhoz, jó szívvel ajánlották a Babra zenekart.

A szerb szeszgyárost, Veliszavljevics Dusánt Lajos András játssza. – Nagyon izgalmas helyzeteket tár fel a darab. Férjként azt feszegetem, hogy miért nem szeret engem a feleségem igazán. Hogy tud működni egy párkapcsolat, mik a nehézségei, egyáltalán hogyan lehet úgy működtetni, hogy beváltsa mindkét ember reményeit? Ez nagyon izgalmas feladat – mondta a színművész.

Dusán barátja Péterházy Géza magyar főbíró, akit Bodoky Márk alakít a színpadon. – Megértem a szerepem lelkületét. Annak ellenére, hogy elszerethetné barátja feleségét, inkább sanyargatja magát, nem találkozik velük, mert nem akar fájdalmat okozni Dusánnak. Ez az a fajta szerelem, amire mindenki vágyik. Az, hogy nem lehetnek egymáséi, csak még jobban összeköti őket – mondta Bodoky Márk.

Czvikker Lilla szerint mindhárom főszereplőt nagyon nehéz helyzet elé állítja az élet, és nem is tudhatjuk igazán, mi a jó döntés, ha egyáltalán van. – Ez egy kimerítő, érzelmekkel teli háború, el sem tudom képzelni, milyen lehet a valóságban ezt megélni – vallotta be a színművésznő. – Bár kiderül, hogy Irina és Dusán házassága már kihűlt, de a tisztelet megmaradt. A nő beleszeret férje jó barátjába, a főbíróba és választani kényszerül a két férfi között, ami súlyos döntés elé állítja – magyarázta Czvikker Lilla.

A szerelmi történeten túl Hunyady a szereplők életének több színterén igyekszik megmutatni a trianon miatti körülmények deformálta emberi magatartásokat.

További hírek

Olvasnivaló