Ugrás a tartalomra

Várja a szimpatizánsokat a KKDSZ

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 17. péntek 14:17
Demonstrációt tart a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én, 17 órától az Erzsébet téren, melyre várják a kultúráért aggódó polgárokat.

Az ágazatban 2008 óta nem történt meg a bérrendezés, a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével nemcsak nő, de egalizálódik is a dolgozók bére. A dolgozók anyagi megbecsülése a szakmák között az utolsó helyen van, a mi területünk minden tárgyalás megakadt. 
Részlet a KKDSZ által megjelentetett petícióból:
„A kormányzat bérpolitikájának eredményeként 2020-ban ott tartunk, hogy szinte az ágazat összes dolgozója – alapfizetését tekintve – a garantált bérminimumot kapja! Valóban lehet alulfinanszírozott intézményekkel és (éh)bérekkel európai kultúránkat megőrizni?”
A szakszervezet az alábbi követeléseket hozta meg.
1.    Követeljük azonnali bértárgyalások megkezdését a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete – KKDSZ – és a megállapodási joggal felruházott kormányzati vezetők között!  
2.    A bértárgyalások alapja: a bértáblák szerinti legkisebb nettó illetmény legyen legalább azonos a számított minimálbérrel, de megtartva a bértábla eredeti arányrendszerét! 3.    A közgyűjteményi és közművelődési szférát érintő azonnali béremelés időpontja és mértéke legyen független a szféra ágazataira kidolgozandó életpálya modellek életbelépésének időpontjától és mértékétől!  
4.    A bértárgyalásokon megkötött megállapodást/megállapodásokat valamennyi megállapodó fél tekintse érvényesnek úgy a központi, mint az önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszerre! A Kormány adjon kiegészítő normatív támogatást a béremelések végrehajtásához!
5.    2020-ban történjen meg a teljes állami és önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer működési feltételeinek pénzügyi megerősítése, a vonatkozó normatívák és az ágazathoz tartozó nemzeti intézmények támogatásainak reális megnövelésével.”
Minimum 50%-os béremelést! 
Támogatók: Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, Magyar Könyvtárasok Egyesületének B.-A.-Z. megyei Szervezete, Pedagógusok B.-A.- Z. megyei és Miskolc Városi Szakszervezete, Magyar Népművelők Egyesülete, Padtársak Miskolc, Autonóm Területi Szakszervezet, Miskolci Szimfonikusok Szakszervezete.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!