Ugrás a tartalomra

A velencei békekötésre emlékeznek a Diósgyőri várban

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 22. kedd 11:48
Egy különleges történelmi pillanatot idéznek fel szeptember 26-án a királynék várában, amikor a Diósgyőri vár felkerült a világtörténelem térképére. A turini békekötés ratifikálását és egyben az olasz és a magyar kultúra találkozását eleveníti fel a vár hétvégi programja. A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend drámajátékkal idézi fel az eseményeket, a látogatók pedig dr. Lovász Emese régész előadását is meghallgathatják a témáról.

1381-ben a velencei dózse díszes kíséretével érkezett Nagy Lajos várába, hogy a hosszú háborúskodást lezáró turini békekötést ratifikálja. Pompás öltözetű követek, szemet gyönyörködtető kincsek hirdették Velence nagyságát és behódolását a Lovagkirály előtt. A béke érdekében az itáliai Velence városa, lemondott a dalmát partvidékről, és évente 7000 aranydukát hadisarcot fizetett, valamint vásár- és ünnepnapokon köteles volt felvonni az Anjou liliomos lobogót a Szent Márk téren.

A Diósgyőri várban évről évre felelevenítik a békekötés körülményeit, és megemlékeznek a magyar történelem ezen időszakáról. Idén szeptember 26-án várják az érdeklődőket a témához kapcsolódó tudományos ismeretterjesztő előadással és hagyományőrző bemutatóval.

Programok:

11:15  dr. Lovász Emese régész előadása a velencei békekötésről

13:15 a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatója

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!