Ugrás a tartalomra

Velünk a Város frakció: Az előző városvezetés minden miskolcitól elvett 410 ezer forintot

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 20. csütörtök 17:01
Miskolc idei költségvetéséről tartott sajtótájékoztatót a Velünk a Város frakció.
velünk_a_város
Miskolc idei költségvetéséről beszéltek a frakció vezetői. (Fotó: Mocsári László)

A számok azt mutatják, az előző városvezetés folyamatosan becsapta a miskolciakat – kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját dr. Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője. – Az előző városvezetés valótlan adatokon alapuló költségvetést nyújtott be, olyan bevételekkel számoltak, amelyekről maguk is tudták, hogy nem fognak teljesülni, például milliárdos nagyságrendű ingatlaneladást terveztek be. Simon Gábor hozzátette: a Fidesz-KDNP az adatokat úgy kozmetikázta, hogy kifelé azt a látszatot keltsék, egyensúlyban van a költségvetés. „Mi arra törekszünk, hogy a valóságot mutassuk meg, ezért a jövő héten egy rendkívül takarékos költségvetést terjesztünk elő” - fogalmazott a frakcióvezető. 

Az önkormányzat közel 10 milliárdos kötelezettségállományt görget maga előtt, a Miskolc Holding Zrt. a tagvállalatokkal együtt 53 milliárd forintnyi kötelezettségállományt nyög az előző városvezetés meggondolatlan, szakmaiatlan és pazarló gazdálkodásának köszönhetően – mondta a politikus. - Csak, hogy érzékeltessük mekkora összegről van szó, ez a több, mint 63 milliárd forint miskolci lakosokra levetítve, fejenként 410000 forint, ha pedig egy családot nézünk, akkor milliós összeg.

Megörökölt, nehéz gazdasági helyzetről beszélt a frakcióvezető-helyettes is. Hegedűs Andrea pazarlónak és szakmaiatlannak nevezte a korábbi évek költségvetéseit. – A miskolci Fideszben még annyi jólneveltség sincs, hogy a 9 évig tartó házibuli után legalább segítsenek a rendrakásban. A feladat ránk maradt és a feladatot elvégezzük - fogalmazott a politikus.

A város működésének a biztosítása az elsődleges szempont – hangsúlyozta Badány Lajos. A Velünk a Város másik frakcióvezető-helyettese hozzátette, tény, hogy a Miskolc adóbevételei nőttek az elmúlt években hála az európai gazdasági fellendülésnek, Miskolc előző vezetése viszont bebizonyította: bármilyen magas bevételnél képes többet költeni, vagyis a növekvő bevételek elporladtak az előző városvezetés kezei között. Ebben a helyzetben kellett és kell dolgoznunk – jelentette ki Badány Lajos.

– Rendkívül takarékos gazdálkodást szeretnénk, ennek ellenére számos területen sikerült többletforrásokat biztosítani az előző költségvetéshez képest. Városüzemeltetési, közösségi közlekedési feladatokra, a zöld területek karbantartására például 1,4 milliárd forinttal több jut 2019-hez képest. A Városgazda 560 millió forint többletforrást kap a működésre. A Miskolci Fürdők 30 millióval több pénzből gazdálkodhatnak. A szociális ágazatban is mintegy 220 millió forintos többlettel számolhatnak. A Miskolci Egészségfejlesztési Intézet 65 millió forint többlettámogatásban részesül. A rendészet 700 milliós költségvetésből gazdálkodhat majd – sorolta.

Simon Gábor újságírói kérdésre elmondta, elismerik, hogy néhol sérülhetnek az érdekek, de például az élsportban erősebb vállalkozói támogatásra számítanak. – A zöld területek, parkok gondozására, a közterületek rendjére, a közösségi közlekedésre plusz forrásokat csoportosítunk, hiszen ez a városlakók érdeke – emelte ki Simon Gábor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!