Ugrás a tartalomra

A világ első Durell-szobránál emlékeztek a mai állatkertek „atyjára"

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 07. kedd 16:55
Munkássága előtt tisztelegve születésének 95. évfordulóján január 7-én, emléknappal várták a látogatókat a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, ahol a brit zoológusra és íróra emlékeztek. A jelenlévők a megemlékezésen megkoszorúzták a világ első Durell-szobrát, amelyet 1998-ban állítottak fel a Miskolci Állatkertben.
Fotók: Juhász Ákos

A világon elsőként a miskolci állatkertben állítottak szobrot Gerald Durrell brit zoológus és író emlékének 1998-ban, az állatkert természetvédelmi szoborparkjában. Nevét és természetvédelem iránti elkötelezettségét milliók ismerik világszerte a gyermekkoráról, állatgyűjtő expedícióiról és a Jersey-sziget állatkertjéről szóló szórakoztató és hatalmas tudásanyagot magukba foglaló könyveiből. 

Indiában született, majd gyerekkorában több évet élt családjával Korfu szigetén. A természet iránt érdeklődő gyermek számára a sziget maga volt a paradicsom, itt kezdődött egész életen át tartó szenvedélyes kapcsolata a természettel. 1945-ben kezdett el dolgozni az angliai whipsnade-i állatkertben, ahol azonban csak egy évig maradt. Ezt követően Afrikába és Dél-Amerikába szervezett állatgyűjtő expedíciókat, ahol európai állatkertek számára fogott be állatokat. Ezen expedíciók közben fogalmazódott meg benne az a gondolat, hogy létrehozzon egy olyan állatkertet, amelyet a természetben a kipusztulás által fenyegetett állatok szaporításának szentel. Terve 1959-ben vált valóra, amikor Jersey szigetén megnyitotta állatkertjét. Ezzel megalapozta a mai, modern állatkertek természetvédelmi szerepvállalását.

További hírek

Olvasnivaló