Ugrás a tartalomra

Zarándokok nélkül, a kegytemplomban lehet megtartani a pünkösdszombati búcsút

mti.hu
Utoljára módosítva
2020. május 30. szombat 14:38
A koronavírus-járvány és a járványellenes intézkedések miatt idén zarándokok nélkül, a kegytemplomban tervezték megtartani a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói búcsút.
Forrás: magyarhirlap.hu

A búcsút szervező ferences szerzetesek korábban arra kérték mindazokat, akik Csíksomlyóra készültek, hogy csak szívükben zarándokoljanak, és a televízióban, rádióban, valamint az interneten kövessék az idei búcsút A hívek fegyelmezetten alkalmazkodtak a kéréshez. A csíksomlyói kegytemplom előtt egy órával a mise kezdete előtt mintegy ötvenen várakoztak, a járvány elleni rendelkezésekben előírt távolságot tartva egymástól. A templom előtt összegyűlt híveknek hangszóró közvetítette a templomban zajló szertartást.

A pünkösdszombati körmenet idén sem maradt el. Papok és hívek kis csoportja felvitte a Kis-Somlyó-hegyen álló Salvator kápolnához és a szabadtéri misék Hármashalom-oltárához a Labarumot. A henger alakú győzelmi zászló a pünkösdszombati körmenet legfontosabb jelképe. A mintegy 30 kilogrammos Labarumot a hagyomány szerint a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium legjobb eredményt elérő végzős diákja viheti.

A kegytemplom közelében az Erdélyi Mária Út Egyesület hirdetőtáblája elé rögzített lécekre kötözték fel azokat az imaszándékokat, szalagokat, amelyeken székelyföldi települések küldték el üzeneteiket Csíksomlyóra. Csaknem száz szalag érkezett, ezeket mindig megáldják a ceremónián. A székelyföldi közösségek üzeneteit gyalogos, lovas és kerékpáros stafétával juttatták el a Mária-út zarándokai, akik hármas csoportokban, kereszttel, székely zászlóval és Mária-út-zászlóval zarándokoltak a szomszédos településig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!