Ugrás a tartalomra

Zene, keretek nélkül – Miskolcon a Random Trip

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. február 16. vasárnap 09:21
A Random Trip páratlan jelenség a hazai könnyűzene világában: műfaji határokon (pop, rock, jazz, hiphop, blues, elektro stb.) átívelő improvizációs koncertsorozat, amelyben a hazai könnyűzene legjobbjai lépnek fel és vonják be egymást a legváratlanabb zenei kalandokba.

A több mint tíz éve indult klubest mára „kinőtte” saját kereteit: Budapest legnagyobb koncerthelyszínein, jazzfesztiválokon, a nagy nyári zenei fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is szívesen látott vendég. A sorozat vezéregyénisége Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee, akik körül minden alkalommal változó összetételű társaság zenél. A Random megálmodójával, művészeti vezetőjével, Delov Jávorral (valamint, lásd lentebb, MC Kemonnal) beszélgettünk. Interjú.

Mindenki hozza a hozzávalókat

minap.hu: Áruld el nekünk, a szuperhősruha, a világ megmentése, vagy a gonosz elleni állandó harc miatt akartál Pókember lenni kiskorodban?

Delov Jávor (D. J.): (nevet) Gyermekként a szuperhősök meg a nagy harcosok voltak a példaképeim. Sokáig díszítette a szobám falát egy Bruce Lee plakát. Aztán amikor jött Axl Rose, a szüleim megijedtek, hogy egy sármos harcost lecseréltem egy tetovált, furcsán hunyorgó figurára. Akkor pedig végképp elvesztették a fonalat, amikor jött Freddie Mercury… Innen már egyenes út vezetett a dobfelszereléshez.

minap.hu: Ez sem a tipikus katona-tűzoltó-orvos-ügyvéd stb. vonalba illeszkedő pályaválasztás…

D. J.: Tudni kell rólam, hogy rengeteg fellángolásom volt, így aztán a szüleim azt hitték, hogy a zenélés is három napig tart majd. Aztán eltelt három hónap, három év, jártam kórusiskolába, majd klasszikus ütőre, zongorázni tanultam, és belekóstoltam a népi dobolásba is. Itt már kezdtek elbizonytalanodni a szüleim (nevet). Ekkor azonban már bátorítottak, viszont elvárták, hogy szerezzek diplomát, így lettem általános iskolai tanár.

minap.hu: Jártál jazz-tanszakra, elvégezted a zeneművészeti egyetemet, ösztöndíjas voltál a University of Salfordon, majd világhírű zenekarok (Basement Jaxx, Amy Winehouse, Aloe Blacc, az Incognito) zenészeivel, énekeseivel léptél fel dobosként. Mit adott neked ez az időszak?

D. J.: Nagy iskola megtapasztalni, mennyire tudjuk ezeket a művészeket inspirálni. Felköti az ember ilyenkor a gatyát, de rájön, hogy egyáltalán nem szabad kishitűnek lenni. Ha valami szívből jön, megérzi a jó energiákat az ember, akkor őket is lehet inspirálni. A koncertek végén hálásak voltak, hogy újra olyan élményekben volt részük, mint pályájuk elején, amikor még tét nélkül, dzsemmelve írogatták a dalokat a próbateremben.

minap.hu: Hogyan formálódott a fejedben a Random Trip ötlete? Mi volt az alapgondolat, és miként bontakozott ki?

D. J.: Nem szoktunk próbálni, a színpadon improvizálunk, saját ötletekkel rukkolunk elő. Nyilván be lehet csempészni ismert számokból részleteket, akár dalban, szövegben, harmóniákban, de mindig az a cél, hogy ne az eredeti számokat játsszuk el, mert onnantól kezdve egy feldolgozás zenekar hatását keltenénk. Azok a számok úgy jók, ahogy vannak. Idézni ér, viszont akkor a saját szánk íze szerint érdemes. Minden tagnak van egy fő zenekara, ahol igazán jól érzi magát, ebből kilépve viszont jó lubickolni mások energiájában, zeneiségében, ahol nincs megmondva, mit kell csinálni. Mintha egy nagy főzés lenne: mindenki hozza a hozzávalókat és a megfelelő időben próbál valamit hozzátenni a közös főzéshez, hogy a végén valami nagyon finom kerüljön az asztalra.

„Láthatatlan szálakkal kötődünk egymáshoz”

minap.hu: Mennyire volt könnyű megnyerned az ügynek zenésztársaidat?

D. J.: Mindannyiunknak nagy boldogságot jelent, ha újra együtt zenélhetünk régi zenész barátokkal a Random Trip színpadán, hiszen mindenki a mostani anyazenekarával tölti a legtöbb idejét főállásban. Azonban ezernyi láthatatlan szállal kötődünk egymáshoz még mindig.

minap.hu: Nincs két ugyanolyan koncertetek, ez adja a Random Trip egyik varázsát. A Miskolci Kocsonyafesztiválra mivel készültök, kikkel érkezel? És miért pont velük, mennyire random a Random Trip?

D. J.: Pont az az izgalmas benne, hogy változnak a zenészek, mindig más felállásban igyekszünk színpadra állni. Sokan talán azt gondolják, hogy bármilyen formában működünk, de azt már kitapasztaltuk, hogy vannak köztünk, akik sokkal jobban inspirálják egymást, mintha másokkal lennének. A már említett láthatatlan szálak azok, amik garanciát jelentenek arra, hogy izgalmas zenei élményben legyen része a Kocsonyafesztivál közönségének is. Vitáris Iván és MC Kemon nagyon szépen tudja egymásnak dobálni a „zenei labdát”, ahogy például Szebényi Dániellel és Pásztor Samuval az R’n’R iránti szeretet és tisztelet köt össze minket.

Random Trip, Villanyrendőr színpad, vasárnap, 15:00-16:20, fellépők:
Kollányi Zsuzsi (Majka) - ének
Vitáris Iván (Ivan & The Parazol) - ének
MC Kemon (Irie Maffia) - rap
Pásztor Samu (Anna & The Barbies) - gitár
Szebényi Dániel (Kowalsky meg a Vega) - billentyű
Bata István (Sena, Kéknyúl) - basszusgitár
DJ Q-Cee - lemezjátszó, beatbox
Delov Jávor – dob

„A zene számomra lelket ad”

A grenadai születésű MC Kemon imád imprózni, lételeme a freestyle – számára ez az önkifejezés egyik legjobb formája. Ma már a zene tölti ki mindennapjait, pedig kezdetben focistának készült: Kemon W. Thomas 13 évesen, nagy reményekkel érkezett Magyarországra, sikeres focista karriert jósoltak neki az MTK tagjaként. Aztán végül a zenével találtak egymásra, ami ugyan gyerekkora óta része volt az életének, komolyabban viszont csak 2001-ben kezdett el foglalkozni vele. Kemon zenész karrierje a Love Alliance, Gimmeshot és Barabás Lőrinc Eklectric formációkkal indult, az Irie Maffia tagjaként vált igazán ismertté.

minap.hu: Egy olyan városban, ahol ennyire népszerű a foci, mint itt, Miskolcon, megkerülhetetlen a kérdés: ha a DVTK hív, otthagyod érte az MTK-t?

MC Kemon: Attól függ, hogy mikor jött volna a felkérés. (nevet)

minap.hu: Ha ide kerülsz, talán a focinál maradsz… Te azonban a zenét választottad, nagy örömünkre. Ebben tudtál igazán kiteljesedni?

MC Kemon: Maradva a sportpárhuzamnál: szerintem a legjobb csapatba kerültem. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy a sport és a zene is nagyon fontos része az életemnek. De ma már a zene jelenti a mindennapjaimat.

minap.hu: Mikor kezdtél egyébként zenélni?

MC Kemon: A zene mindig is része volt az életemnek, lelket ad. Nálunk, a Karib-szigeteken a zene mindenkinél jelen van. Számomra 

minap.hu: Több zenekarban is freestyle-oztál, igazán ismertté az Irie Maffia tagjaként váltál. Hogyan kerültél kapcsolatba a Randommal, és mit ad neked, mit jelent számodra itt zenélni?

MC Kemon: Már a legelső Randomokon is felléptem, és nagyon örülök mindig, ha felkérnek Jávorék, hogy zenéljek velük. Nekem nagy szabadságot ad, hogy improvizálhatok, és hogy nem megírt számokat kell előadnom.

minap.hu: A spontaneitás a magánéletedben, a hétköznapjaidban is meghatározó?

MC Kemon: A zenében nagyon szeretek spontán lenni, de a hétköznapokban inkább úgy érzem jól magam, ha megtervezhetem a dolgokat.

minap.hu: Miskolchoz milyen emlékek kötnek, mit üzennél az ittenieknek?

MC Kemon: Szeretek Miskolcon fellépni, forgattam már videóklipet is itt, és az évek alatt rátaláltam jó pár miskolci barátra. S hogy mit üzenek Miskolcnak? Mindig adják önmagukat!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!