Újra riasztást adtak ki felhőszakadás veszélye miatt

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 21. péntek 10:45
A miskolci járásban is másodfokú riasztás lépett érvénybe péntek délelőtt felhőszakadás veszélye miatt, de zivatar is kialakulhat – tájékoztatott honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szöveges jelentésükben azt írják, hogy pénteken nagyobb számban a középső és keleti országrészben várható zivatar, míg északnyugaton kevesebb helyen valószínű. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (20-30 mm feletti csapadék), néhol jégeső, illetve rövid ideig tartó, 60 km/h-t meghaladó szél társulhat. Főként az Alföldön délután, kora este egy-egy helyen heves zivatar is esetleg előfordul, 70-90 km/s szélrohammal és nagyobb méretű jéggel, míg elsősorban északkeleten az intenzívebb csapadékgócokban 30-60 mm csapadék is hullhat. Éjszaka is labilis marad a légkör, de csak kevés helyen, főként nyugaton és a Tiszántúlon, északkeleten lehet egy-egy zivatar.

forrás: met.hu

Szombaton a nap első felében jobb eséllyel az ország északkeleti harmadán (Észak-Mo., Észak-Alföld) várható több helyen zivatar a péntekihez hasonló kísérőjelenségekkel. Késő délutántól, estétől azonban nyugat, délnyugat felől egy intenzív zivatarrendszer is kialakulhat. A zivatarok nyomában felhőszakadás (20-50 mm csapadék), 60-80 km/h-s szél valószínű, de egy-egy helyen 80-100 km/h-s szélroham, illetve nagy méretű (2-3 cm-nél nagyobb átmérőjű) jég is előfordulhat. Utóbbira kiemelten a Dunántúl déli felén van jobb esély.


Source URL: https://minap.hu/cikk/ujra-riasztast-adtak-ki-felhoszakadas-veszelye-miatt