Hatalmas összeg a kassai autópálya-építésre, Miskolc is profitálhat

portfolio.hu/mti.hu
Utoljára módosítva
2019. július 22. hétfő 13:34
Az Európai Bizottság arról döntött a napokban, hogy több mint 173 millió euróval támogatja a Kassa körül észak-keleti irányban található autópályák építését – számolt be a portfolio.hu. A fejlesztéssel Miskolc régióközponti szerepe is tovább erősödik. 

A több mint 56 milliárd forint összeggel a felvidéki Budamér és Magyarbőd közötti, valamint a Kassaolcsvár és Rás közötti autópálya-szakaszok építését támogatják, írja a portfolio.hu. A projekt javítani fogja az úthálózatot Kassa környékén, így a város 240 ezer lakosa gyorsabban és biztonságosabban közlekedhet majd a jövőben, illetve jobb lesz az összeköttetés Szlovákia és a környező országok között is - emeli ki a bizottsági közlemény.  A projekt a tervezet szerint az idén decemberre elkészül.

- A kassai térség lakosai lesznek az első haszonélvezői a fejlesztésnek. Végső soron azonban minden európai és az európai gazdaság egésze is profitálni fog a jobb összeköttetésből és annak kedvező hatásaiból a növekedés, a kereskedelem és a turizmus terén - közölte Maros Sefvovic, a brüsszeli testület szlovák alelnöke.

 

Amint a bizottsági közlemény rámutat arra is, hogy a nagy horderejű döntés nemcsak a Kassa körül közlekedőknek jó hír, hanem a környező országokra is kihat. Most épül a Miskolcról az északi országhatárig tartó M30-as autópálya, így tehát a Miskolc-Kassa tengely miatt a Kassát érintő döntés a borsodi megyeszékhelyre és annak térségére is kihat, ezáltal pedig Miskolc régióközponti szerepe is tovább erősödhet.

Az M30-as autópálya, illetve autóút építése két szakaszban valósul meg: a Tornyosnémeti és az országhatár közötti 2×2 sávos autóút már elkészült 4,4 milliárd forintért (85%-os EU-támogatás mellett), 2017 vége óta használhatják az autósok, és így a szlovák R4-es gyorsforgalmi úthoz csatlakozik a magyar-szlovák határ túloldalán. A másik szakasz Miskolc és Tornyosnémeti között autópálya minősítésű, ennek pedig jelenleg zajlik az építése és várhatóan 2021 augusztusára fejeződik be. Az 56 km-es szakasz kivitelezésének szerződéses összege 183 milliárd forint, amelynek 85%-át szintén az EU fizeti.
 


Source URL: https://minap.hu/cikk/hatalmas-osszeg-kassai-autopalya-epitesre-miskolc-profitalhat