Mindig maradt a kosárlabda közelében

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. szeptember 17. kedd 16:06
Szemes Antal abba a nagyhírű kosárlabda tagozatos osztályba járt a Földes Ferenc Gimnáziumban, ahonnan később NB I-es játékosok, edzők és játékvezetők kerültek ki. Pedagógiai és edzői munkásságát Nívódíjjal ismeri el a város.
Fotó: Végh Csaba

Miskolcon született 1948-ban, egész életét a miskolci diákok nevelésére, ezen belül pedig a kosárlabda – a számára legértékesebb sport – tanítására tette fel. Egész fiatalon, már a középiskolás évek alatt belekóstolt az edzői szakmába, majd az aktív tanári pályát követően, nyugdíjasként is tanított. 

– Azt már fiatalon tudtam, hogy fizikai adottságaim miatt én magam nem lehetek világválogatott kosarazó. Ezért döntöttem úgy, hogy inkább edző leszek, így maradhattam a kosárlabda közelében. Életem során mindig szerettem ellesni jó gyakorlatokat másoktól, még Kanadában is voltam három hónapot, hogy tanulmányozzam az ottani edzők munkáját. Mind a mai napig sok szakfolyóiratot elolvasok, belenézek mások edzéseibe, mérkőzéseibe, kiértékelem azokat, mint ahogy a sajátjainkat is mindig. Statisztikát vezettem minden egyes meccsünkről, egy fél könyvszekrénnyi anyag gyűlt össze – mondja nevetve.

Szegeden szerzett tanári diplomát testnevelés-földrajz szakon, majd hazatért Miskolcra tanítani. 1970 szeptemberében a Miskolctapolcai Általános Iskolában helyezkedett el. Ezt követően harmincöt éven át, egészen nyugdíjazásáig tanított a Fazekas Utcai Általános Iskolában, ahol halmozta a sikereket. Négy alkalommal nyert csapata Országos Úttörő Olimpiát kosárlabdában. 

Ezzel párhuzamosan a MEAFC női kosárlabda-csapatának edzője volt, több mint húsz éven át. Kosarasai játszottak az NB II-es bajnokságban, majd egy szezont töltöttek a legmagasabb osztályban. Három tanítványa magára húzhatta a nemzeti válogatott címeres mezét, ketten pedig több mint nyolcvan alkalommal játszottak a válogatottban. Több testnevelő és játékvezető is kikerült a kezei alól.

Nyugdíjba vonulása után a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban edzősködött, minden évben a fiúcsapattal Diákolimpia Országos Döntőbe jutott, melyet egy alkalommal meg is nyert. 

– Nagyon sok tanítványommal tartom a kapcsolatot, ők keresnek fel. Egyikük hamarosan Németországból látogat meg, negyven éve nem láttam. Annak ellenére is szeretnek a diákok, hogy elég szigorú edzéseket tartottam, pontos, percre lebontott edzéstervvel – árulja el Szemes Antal.


Source URL: https://minap.hu/cikk/mindig-maradt-kosarlabda-kozeleben