Ma döntenek a „lúgos orvos" ügyében – Tegnap este több százan tüntettek panasza ellen

MTI
Utoljára módosítva
2019. november 05. kedd 06:53
Az EZT NEM! - Sárga rózsával az igazságért címmel meghirdetett tüntetés résztvevői a Clark Ádám téren gyűltek össze hétfő este. A tüntetők a lúgos orvosként ismertté vált elítélt alkotmányjogi panasza ellen tiltakoztak.
Fotó: mandiner.hu

Péterfy-Novák Éva író, Szentesi Éva író és Mérő Vera nőjogi aktivista szervezett békés demonstrációt.

A csendes demonstrációra, amelyet a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-csoport hirdetett meg, B. Krisztián alkotmányjogi kérelme elbíráslásának előestéjén került sor. A több száz fős tömeg a Clark Ádám téren gyülekezett, ahol a három szervező, Mérő Vera, Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva rövid beszédeket mondtak – írja a merce.hu.

A résztvevők a lúgos orvosként ismertté vált B. Krisztián orvos-kórházigazgató alkotmányjogi panasza ellen tiltakoztak. A férfit életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt 11 év fegyházban letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Kúria, mert az ítélet szerint megcsonkította és maradandó károsodást okozott volt barátnőjének.

Az orvos 2013-ban öntötte le lúggal korábbi barátnője, R. Erika nemi szervét, ezzel súlyos, maradandó károkat okozva neki. 

Fotó: MTI/Mónus Márton

B. Krisztián alkotmányjogi panaszt nyújt be november 5-én. Az ügye még folyamatban volt, amikor megváltozott a Büntetőeljárási törvény, és emiatt B. Krisztián úgy véli, alkotmányos jogai sérülhettek. (A panasz lényege szerint a régi törvény alapján még lehetett beadni jogorvoslati kérelmet, az új szerint már nem, és e változással elesett egy alkotmányos lehetőségétől - foglalta össze az Index.) Azt szeretné, hogy emiatt semmisítsék meg a jogerős ítéletet.

Az Alkotmánybíróság (Ab) november 5-én dönt arról, hogy helyt ad-e az alkotmányjogi panasznak.


Source URL: https://minap.hu/cikk/ma-dontenek-lugos-orvos-ugyeben-tegnap-este-tobb-szazan-tuntettek-panasza-ellen