Értékek karnyújtásnyira – vidéki múzeumok munkatársai találkoztak Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. november 27. szerda 16:17
Miskolcon tartotta közgyűlését szerdán a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, megünnepelve egyúttal az idén 120 éves miskolci Herman Ottó Múzeum évfordulóját is.

Az évforduló kapcsán kétnapos konferenciát szerveztek, amire meghívást kaptak a vidéki és országos múzeumok, a társintézmények munkatársai és a múzeumi tudományágak kutatói, egyetemi oktatói. A rendezvény a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségével együttműködésben, az MVMSZ közgyűlésének is helyet adott. Szerdán, a Városháza dísztermében sajtónyilvános köszöntőkkel nyitották meg a közgyűlést. Cservenyák László, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke megállapította, hogy közel félszáz tag jelen van, így a 86 fős grémium határozatképes. Sorolta: a napirendi pontok között szerepel egy beszámoló az elmúlt időszak eseményeiről, híreiről, de döntenek új tagok felvételéről is. Illetve több előadás is elhangzik a délután során, majd a napot tárlatvezetésekkel zárják a miskolci intézményekben.

Fotó: Végh Csaba

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára kifejtette, a múzeumok is sokat segíthetnek a gyermeki elme, a tehetség kibontakozásában. Számos művészt ért egészen fiatalon olyan élmény egy-egy ilyen intézményben, ami kihatással volt egész pályájára.

– A vidéki múzeumoknak fontos szerepük, küldetésük van ezen a téren is. Sokak számára hozzák karnyújtásnyi közelségbe az elérhetetlent – fogalmazott a helyettes államtitkár, aki nem feledkezett meg gratulálni a Herman Ottó Múzeum vezetésének a jubileumhoz sem, gazdag és sikeres éveket kívánt számukra.

Házigazdaként és társrendezőként köszöntötte Szolyák Péter a résztvevőket. A Herman Ottó Múzeum általános helyettesként megbízott igazgatója, örömét fejezte ki, hogy Miskolc adhat otthont a közgyűlésnek. Kiemelte: ha lehetnek is viták közöttük, a cél – ami a mostani alkalom mottója is lehet –: ezeket megbeszéljék, és egymást támogatva vigyék előre a magyar múzeumok ügyét.

Veres Pál polgármester és Miskolc nevében a város jegyzője köszöntötte a közgyűlést. Ignácz Dávid nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a szövetség a borsodi megyeszékhelyet választotta az aktuális ülés helyszínének. – Az esemény ráirányítja a figyelmet arra az értékőrző munkára, amit az idén 120 éves múzeumunk alapítása óta végeztek az elődök és a jelenlegi munkatársak – fogalmazott.

Az ünnepre „Az érték összeköt” jelmondatot választotta a miskolci intézmény. Ez a jegyző szerint azt is jelzi, hogy új feladatok, új kihívások várnak a múzeumra. – Az intézménynek még inkább be kell ágyazódnia a régió kulturális és turisztikai életébe. Élményközpontú attrakciókkal szeretne mindenki előállni, hogy a nagyközönséget még inkább meg tudják szólítani – hangoztatta a jegyző.

Ignácz Dávid kiemelte: „Miskolcon ezen a téren is nagyon bizakodóak vagyunk, hiszen a szakemberek tudása, valamint a kiállítások komoly erőforrást jelentenek”.

Végül azzal zárta köszöntőjét, hogy mind Barna György népviseleti gyűjteményének elhelyezése, mind a papszeri épület felújítása bírja a városvezetés támogatását.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy szimbiózisban élnek az ország, a nemzet többi múzeumával. Magyarországon sűrű és erős az intézményi hálózat, a múzeumok pedig erősítik a nemzeti identitást, szellemi otthont nyújtanak. Az éves 10,5 milliós látogatószámára elmondása szerint már a kormányzat is felfigyelt, beruházások indultak, igyekeznek egy jobban működő környezetet kialakítani, és pályázatokkal segíteni az intézmények működését.

Csütörtökön a Herman Ottó Múzeumot ünnepli és köszönti a szakmai közösség. Meghívást kaptak mindazon fenntartók, társintézmények, partnerek, támogatók, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a múzeum céljainak megvalósításáért. Együttműködésüket emléklappal köszöni meg a vezetőség. Előadások és visszaemlékezések hangzanak el a múzeum történetéből, majd átadják a Herman Ottó Múzeum díjait (Pro Museo kitüntetés, Herman Ottó-plakett, Szabadfalvi-díj).


Source URL: https://minap.hu/cikk/ertekek-karnyujtasnyira-videki-muzeumok-munkatarsai-talalkoztak-miskolcon