Ugrás a tartalomra

Véget ért a határon átnyúló kisvasútfejlesztési program

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 06. péntek 14:37
A Dorottya utcai végállomás utasfogadó tereinek felújítása, különböző látványelemekkel való kiegészítése, valamint egy historizáló megjelenésű, új személykocsi építése a végéhez közeledik. Az élménytér és az új peron teljes hosszban új térvilágítást is kapott.

A „Kisvasutak mint attrakciók és a kapuk a természetre“ (RailGate) elnevezésű magyar-szlovák projekt két szomszédos keskeny nyomközű vasút – a Kassai Gyermekvasút és az Északerdő Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút – fejlesztése érdekében jött létre. Ennek részeként tavaly nyertek el EU-pályázati forrást a Lillafüredi Állami Erdei Vasút fejlesztésére az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban. A magyar fél a Miskolc-Dorottya utca végállomás utasfogadó tereinek felújítását, különböző
látványelemekkel való kiegészítését, valamint egy historizáló megjelenésű, új személykocsi építését tűzte ki célul. A fejlesztés a végéhez közeledik, az élménytér és az új peron teljes hosszban új térvilágítást is kapott.

A program zárórendezvényét a napokban Kassán tartották. A konferencián a résztvevők megismerhették a program keretében elért eredményeket, melyek legfőbb célja a különleges kulturális és műszaki örökségnek tekintett keskeny nyomközű vasutak megőrzése és vonzerejük növelése. A nap folyamán – felkért neves magyar és szlovák szakemberek részvételével – panelbeszélgetéseken tekintették át a kisvasutak magyarországi és szlovákiai helyzetét.

A rendezvényen megjelent Szécsey István vasúttörténész, aki a néhai GANZ vasúti járműgyár kisvasutakkal kapcsolatos örökségéről emlékezett meg, Sőrés Árpád, az új kisvasúti forgóváz-családot az idei évben kifejlesztő INVENT Kft. ügyvezetője, Szűcs Zoltán, a Kemencei Erdei Múzeumvasutat önkéntes munkában üzemeltető Kisvasutak Baráti Köre képviselője, valamint Baricz Árpád, a közelmúltban indított hazai kisvasúti mesekönyvsorozat megálmodója. A meghívott magyar szakemberek részvételével zajló panelbeszélgetést Jakóts Ádám, az Északerdő Zrt. vasúti szakfelügyelője moderálta.

További hírek

Olvasnivaló