Ugrás a tartalomra

Sherlock Holmesok Magyarországon

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. január 13. hétfő 12:03
A nyomozók munkáját ismerjük a krimikből. De vajon vannak-e magánnyomozók ma Magyarországon? Nem szeretik kiadni a nevüket, így névtelenül nyilatkozott portálunknak egy békéscsabai szakember.
Forrás: 24.hu

Mióta vagy detektív és mivel foglalkoztál előtte?

Három éve dolgozom a Koba Detektív Irodánál, ma már vezetői pozícióban vagyok. Előtte már négy éve gyakoroltam ezt a szakmát, mert bűnügyi nyomozó voltam a rendőrség berkein belül. Ezt a munkát azok tudják professzionális szinten végezni, akik rendelkeznek bűnügyi szakmúlttal. Cégünk tizenöt éve működik, ma már nyolc emberrel, akik közül négyen rendőrök voltunk.

A magándetektívekről elsődlegesen a házasságtörések utáni nyomozások jutnak eszünkbe. A feltételezések mindig beigazolódnak?

A mi gyakorlatunkban a hűtlenségi ügyek kapcsán eddig sajnos száz százalékosan igazolódott be a gyanú. Olyannal még nem találkoztam, hogy a feleség azért titkolózna a férj előtt, mert, mondjuk, születésnapi meglepetéspartit szervez neki. És legtöbbször a nők csalják meg a házastársukat.

Forrás: latimes.com

A nők védelmében azért hagy mondjam el, hogy mi sokkal hamarabb megérezhetjük, ha baj van a kapcsolatban, hiszen a gyereknevelés miatt kifinomultabb az érzékelésünk. Ezért nem mi kérünk segítséget egy magánnyomozói irodától. De térjünk át arra, hogy az ügyek hány százaléka házastársi hűtlenség utáni nyomozás és mi a többi?

Igaz lehet... Évente kétszázötven-háromszáz ügyünk van, aminek a fele a hűtlenség bizonyítása. Huszonöt százalék céges megkeresés, a maradék pedig ügyvédi megbízás. Vállaljuk üzlettársak, cégalkalmazottak megbízhatóságának vizsgálatát.

Például egy cég szeretne hosszú távú kapcsolatot egy másik céggel, azonban ahhoz, hogy tökéletesen megbízzon benne, tudnia kell, az törvényesen működik-e, nincs-e tartozása, nincs-e csődeljárás, végrehajtás ellene.

Hogyan lehet ezeket kideríteni?

Azon túl, hogy a cégtárban számos információnak utána lehet nézni, ezekre különböző nyomozástaktikai módszerek vannak. Ilyen például a próbavásárlás, vagy akár egy „bepróbálkozás” a lefizetésre, hogy megtudjuk, korrupt-e a vezető. Utólag nem is feltétlenül tudja meg a cég, hogy lebukott a leendő partnere előtt, de azt sem, ha kiállta a próbát, ilyenkor egyszerűen csak létrejön az üzlet. A mi munkánk tehát titkosan folyik és az is marad a későbbiekben is.

Forrás: zdf-enterprises.de

Milyen tarifával dolgoztok, és mennyi időt szántok egy-egy ügyre?

Egy szerelemféltés két-háromszázezer forintnál kezdődik és általában két hónapos munka. (Mivel szükség van erre az időtartamra, a kétszázötven-háromszáz ügy évente nyolc főre nagyon sok – szerk. megj.) De ez az összeg egy cég esetében felugorhat akár egymillióra is. Ez attól függ, mennyire szövevényes az ügy, mennyi munkát kell belefektetni, illetve átnyúlik-e az országhatáron, mert már nemzetközi kapcsolataink is vannak, megkeresnek minket Németországból, Izraelből és Oroszországból.

Forrás: femina.hu

Hogyan éled meg lelkileg a nyomozást? Biztos szereted a munkádat.

Imádom: változatos és izgalmas. Mindegyik ügy érdekes, megvan a maga pikantériája. Nem is tudnék kiemelni egyet sem, ami jobban bennem maradt, mint a többi. Valamennyit nagy amplitúdóval élem meg. Jó előrelendülni egy-egy újabb puzzledarabka felderítése után.

Megdöbbentő, hogy emberek mennyire gátlástalanul tudnak tisztességtelenek lenni életük párjával. Ugyanakkor szinte sokkoló végignézni, ahogy valaki szembesül a feltárt tényekkel, holott megbízóink nyilván sejtették az árulást, hiszen azért fordultak hozzánk. Mégis megtöri az embereket a bizonyosság, és hirtelen nem tudják feldolgozni óriási érzelmeiket.

Érdekes az is, hogy mennyire bizalmasak az emberek egy idegennel, velem. Olyan dolgokat mondanak el magukról a magánéletükből, amiket én ellenkező esetben biztos nem kötnék senki orrára.

A külföldi ügyek mindig azért érdekesebbek, mert ott más kultúra, más gondolkodás van.

Ennek a munkának a kulcsa, hogy megtaláljuk mindenkivel a hangot. Jó kommunikációs készség kell hozzá.

További hírek

Olvasnivaló