Ugrás a tartalomra

A MISEK szülészeti osztálya tovább folytatja működését

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 13. hétfő 14:54
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház család-, anya- és bababarát Neonatális Intenzív Centrumát bemutató sajtótájékoztatón Csöbör Katalin országgyűlési képviselő biztosított mindenkit arról, hogy az intézményhez tartozó MISEK szülészeti osztálya is folytatja működését.
Fotó: Juhász Ákos

Fontos szakmai koncepciója a kórháznak, hogy ne legyen misztikus az egészségügy – nyilatkozta Révész János főigazgató. – Szeretnénk, ha rutintevékenység lenne az is, mikor az ember orvoshoz megy. Szélesebbre kívánjuk tárni a kórház kapuit az emberek előtt. Most a Neonatális Intenzív Centrum felújítása egy társadalmi összefogásból jöhetett létre. Kaptunk rá kormányzati támogatást, nyertünk pályázatot, felhasználtunk önrészt és alapítványi segítséget is igénybe vettünk. Ennek eredményeképpen újul meg az egész szülészeti egységünk, amely két helyszínen működik, valamint ugyanez a felújítás érinti a Gyermekegészségügyi Központunkat is – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő elmondta, hogy Magyarország kormánya kiemelt célként határozza meg a család- és gyermekbarát értékrend, szemlélet minél szélesebb körű megvalósulását, valamint ezek érdekében a megfelelő intézkedések és szabályozási környezet létrehozását. – A kormány támogatja a hazai szülészeti ellátásnak a családok igényeit kielégítő, a pozitív szülésélményt és a gyermekágyas időszak komfortérzetét növelő fejlesztését – mondta Csöbör Katalin. Az országgyűlési képviselő kiemelte: „a jó együttműködésnek köszönhetően, Révész János főigazgatóval a minisztériumban járva egyeztettünk miniszter úrral és államtitkár asszonnyal is, és mindenkit biztosíthatok arról, hogy a jövőben a MISEK-ben tovább működik majd a szülészeti osztály.”

Szűcs Ildikó bemutatta a felújított Neonatális Intenzív Centrumot, amely most is telt házzal működik. Harminc gyermeket tudnak ellátni, közöttük a legkisebb koraszülötteket is. – Ezeknek a babáknak némelyike egy kilós súllyal született. Itt szeretnénk biztosítani nekik azt a környezetet, ami a legjobban emlékeztet az anyaméhre, ezért sötét és csend van – magyarázta a főorvos, aki hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy a korábbi szigorú kórházi rendből nyugodtabb ellátási környezetet biztosítsanak a kis betegeknek és szüleiknek. – Ehhez az új légkörhöz új szemlélet szükséges, amit kollégáink már tanulnak különböző képzéseken.

A 360 millió forintos beruházás keretében a koraszülött-újszülöttpatológiai osztályon, vagyis a Neonatális Intenzív Centrumban a víz és központi fűtés teljesen megújult, klimatizálták a szobákat, műanyag nyílászárókat, álmennyezetet, új LED-világítást építettek be és új funkcionális helyiségeket alakítottak ki. Emellett az anyák szállását biztosító két helyiséget is teljesen felújították.

Az összeghez tartozó további két beruházást a következő hetekben mutatják majd be.

További hírek

Olvasnivaló