Ugrás a tartalomra

Sikeres évet zártak, sikeres év elé néznek

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 14. kedd 11:48
Huszadik alkalommal tartotta meg újévi köszöntőjét a huszonöt éves Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az idén is újévköszöntő fogadásra invitálta a megyében működő vállalkozások, önkormányzatok képviselőit. Bihall Tamás ünnepi beszédében elmondta: a kamara összességében negyvenezer vállalkozást képvisel az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatás területén. Gazdasági szempontból több megye van mögöttünk, mint előttünk – számolt be róla az elnök. – A beruházási teljesítmény 2019-ben 53 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest. Ez azért fantasztikus eredmény, mert az országos átlag 23 százalék volt.

Az elnök kitért arra is, hogy jó évet zárt Borsod és Miskolc is, ami a gazdaságot és a vállalatok számát illeti. – Én azt látom, hogy a 2020-as év is hasonlóképpen folytatódik. Sok nagy beruházás jellemzi Miskolcot és környékét, és remélem, egyre tartósabbak lesznek a hatékonyság növelése miatti változások a cégeknél. Gondolok itt az ipari 4.0-ra, a szakképzésfejlesztésre, valamint arra, hogy a digitalizációs világot be kell építenünk a napi gazdaság gyakorlatába. Arra mindenkinek készülnie kell, hogy ez egy új kihívás. Ez a mai alkalom is egy jó üzenet az összefogásra, a közös gondolkodásra – mondta Bihall Tamás, aki kiemelte a szakképzés gazdaságilag nagyon fontos. – Erősíteni akarjuk a duális képzést, amiben a kamarának van tudása, tapasztalata. A kormányzati szándék szerint nagyon új gondolatok, javaslatok fogalmazódtak meg ezen a téren, amelyekkel egyetértünk. Szeretnénk, ha a vállalatok nem szembesülnének többletterhekkel sem anyagilag, sem az adminisztráció tekintetében. Erről tárgyalunk, aminek a végeredménye valószínűleg egy hónap alatt eldől – mondta az elnök.

Kovács Attila vállalkozó arról számolt be, hogy 2019-ben szerencsére sokat kellett dolgozniuk. – Meg is volt az eredménye, hiszen egy sikeres, jó évet zártunk. Remélem, hogy 2020 is meghozza a várt eredményeket. Az előjelek jók, mi pedig el fogunk követni mindent ennek érdekében. Ortopéd cipőket és exkluzív férficipőket készítünk. Az elmúlt években volt néhány sikeres pályázatunk, idén is van egy megvalósításra váró, aminek nagyon örülünk. Emellett szakmai kihívások is vannak, mint például az a magyar pályázat, amit ötévente rendeznek meg a népművészet vonalán – mondta Kovács Attila, aki hozzátette, a kamara az a partner, amely a vállalkozóknak minden kérésére tud segítséget nyújtani. – Egyetlen feltétele van ennek: a vállalkozók merjenek nyitottak lenni, merjenek kérdezni és kérni – hangsúlyozta a vállalkozó.

További hírek

Olvasnivaló