Ugrás a tartalomra

Saját testénél kisebb csövön is átfér a kínaiak új robotja

hvg.hu
Utoljára módosítva
2020. január 19. vasárnap 17:21
Polipok inspirálta robotot alkottak kínai kutatók: a puha robot képes a zsugorodásra, a környezetéhez igazodó kamuflázsra és a multimodális helyzetváltoztatásra.
Forrás: hvg.hu

A kutatók körében egyre népszerűbb kutatási terület az olyan bionikus robotok megalkotása, amelyeket a környezetükkel kapcsolatba lépő élőlények inspirálnak. A Shenzhen Institutes of Advanced Technology (SIAT) tudományos intézet szakértői a polipokat megfigyelve készítették el robotjukat, amely képes változtatni méretén helyváltoztatása közben.

Az Advanced Functional Materials című szaklapban bemutatott robot kiemelkedő módon képes áthaladni különböző tereptárgyakon, például átmászik egy két milliméteres alagúton és átúszik egy 450 mikrométernyi széles csatornán – mondta el To Hszüe-min, a kutatás vezetője.

A puha robot egy szűk, saját testénél kisebb csövön is átfér úgy, hogy közeli infravörös fény sugárzásának hatására 35 százalékkal csökkenti testének kiterjedését.

A csápjaiban lévő hidrogél áttetszőségének köszönhetően a robot a vízben képes a kamuflázsra.

Bionikus megjelenésnek és helyváltoztató képességének köszönhetően várhatóan több területen is előnnyel járhat a puha robot alkalmazása, mint például az orvosbiológiában és a környezet vizsgálatában, monitorozásában.

További hírek

Olvasnivaló