Ez nem csak egy egyszerű csőtörés - segítség a lyukói Mentorház segítőinek

nor
Utoljára módosítva
2020. február 04. kedd 16:11
Hétfő reggelre hatalmas csőtörés fogadta a lyukói közösségi háznál működő Mentorház munkatársait. Minden átázott, eszközök, berendezési tárgyak mentek tönkre. A legnagyobb gond azonban az, hogy a Mentorház egy speciális logisztikai központ is, ahol helyi emberek kérhetnek segítséget a mindennapi életükhöz. Ez a központ most zárva tart. A városháza segítséget ígért az ügyben.
Fotó: Végh Csaba

- Hétfő reggel beléptünk, utána gondoltam bele, hogy a hosszabbító belelóg a vízbe, azonnal áramtalanítottam. Mindenhol állt a víz – mutatja közben a csőtörés okozta beázás nyomait Kiss Edina védőnő, a Mentor Program egészségügyi koordinátoraMég hólapátokat is bevetettek, hogy a bokáig érő vizet kilapátolják.  

Varga Andrea alpolgármester kedden a helyszínre hívott össze bejárást, amelyre a lyukói érintettek és a műszaki szakemberek mellett a térség önkormányzati képviselőjét is meghívta.

- Egyelőre azért jöttünk ki, hogy megnézzük a helyzetet – mondta Varga Andrea alpolgármester a helyszínen. Pillanatnyilag azt látom, hogy sok minden átázott, ezért valószínűleg a padlót és a falakat is át kell vizsgálni, illetve az alapproblémát kellene megoldani, ez pedig valószínűleg a vízvezeték-hálózat helyzete.  Azt kértük a műszaki kollégáktól, mérjék fel, mi történt, hogy megfelelő megoldást találhassunk.  Most úgy tűnik, legalább két hétre van szükség ahhoz, hogy kiszáradjon az épület. Megoldást keresünk közben arra is, hogy a mentorprogram munkatársai hol tudnának addig is munkát végezni.

- Azt meg tudom ígérni, hogy a képviselői alapom terhére szívesen segítek ennek a lyukói problémának a megoldásában. Erről Deák Bárdos Mihály önkormányzati képviselő nyilatkozott a bejárás után, majd hozzátette, hogy hozzájárul az esetleges felmérés és a hibák kijavításának költségeihez is.

Mi az a Mentorház?

A Mentorházban 12 mentorasszony, egy szociális és egy egészségügyi koordinátor dolgozik. Megközelítőleg 180 lyukói családdal állnak mindennapos kapcsolatban. Sokféle üggyel jönnek hozzájuk, és ők mindenben igyekeznek segíteni.

- A mentorasszonyok maguk is itt élnek, példát mutatva életvitelükkel is, mentorálják az itt élő, hátrányos helyzetű családokat – mondja Kiss Edina védőnő, a Mentor Program egészségügyi koordinátora.  A mentorok segítik a védőnők munkáját és kapcsolatban állnak a családsegítőkkel is.

Stuller Júlia is ilyen lyukói mentorasszony.  Azt mondja, minden hónapban többször elmennek meglátogatni a családokat - Például ha látjuk, hogy valaki nem tudja olyan tisztántartani a gyerekeit, mint ahogy szeretné, nem tudja megvenni a tisztítószereket, a sampont, a mosószert, akkor mi adunk neki, és jöhetnek ide mosni is. Vagy ha a hónap végén már nem úgy van pénze a családnak, akkor felírjuk őket, pékárut kapnak, ez is sokat segít.

A Mentorházban az ügyintézést is segítik. Ha valaki például rokkantnyugdíjat szeretne intézni, akkor letöltik a nyomtatványt és segítenek a kitöltésében is.

- Ez a mostani állapot azt jelenti, hogy nem tudunk segíteni az itt élőknek – mondja Kiss Edina védőnő, a Mentor Program egészségügyi koordinátora.

Megoldásokat keresnek

- Elindult már egy folyamat Lyukóban a konténerek kihelyezése, a szemétkérdés megoldása ügyében – mondta Varga Andrea alpolgármester.  – Hamarosan Veres Pál polgármesterrel, a helyi képviselővel, a lyukói közösségek vezetőivel egy közös egyeztetésre ülünk le, hogy el tudjuk indítani ezt a folyamatot. Hozzátette: tavasszal szeretnénk, ha itt rend lenne.


Source URL: https://minap.hu/cikk/ez-nem-csak-egy-egyszeru-csotores-segitseg-lyukoi-mentorhaz-segitoinek