Ugrás a tartalomra

Megállapodás és konferencia a tisztább levegőért

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 18. kedd 16:01
Az egészségesebb és tisztább levegő a célja a Life IP HungAIRy projektnek, melyben a Miskolci Egyetem és Miskolc önkormányzata közösen vesz részt, és erről együttműködési megállapodást írtak alá.
Fotó: Végh Csaba

A környezetvédelmi projekt a levegőminőség javítását célozza 8 megyei jogú város térségében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásában. A projektben a legújabb tudományos eredmények alkalmazásával és az önkormányzati eszközök felhasználásával olyan új eszközöket és módszereket fejlesztenek ki, amelyek egyaránt hozzájárulnak az oktatás-kutatás fejlődéséhez és a környezetminőség javításához.

A kültéri avarégetés visszaszorítása, megfelelő tüzelőanyagok használata és monitoring rendszer kiépítése a célja a HungAIRy projekt miskolci részének.

Veres Pál köszöntő beszédében elmondta, Miskolc minden télen azzal kerül be a hírekbe, hogy az elsők között hirdeti meg a szmogriadót, vagy éppen a légszennyezettség itt lépi át legnagyobb mértékben a határértékeket. – Ezen szeretnénk változtatni ezzel a mai találkozóval. A Miskolci Egyetem és Miskolc önkormányzata 2017 decemberében már aláírt egy stratégiai együttműködést, és ezt a keretmegállapodást töltjük meg most tartalommal. Miskolciak fejlesztik a szenzort, miskolciak építik a monitoring rendszert, és miskolciak fogják megtenni a szükséges beavatkozásokat a levegőminőség javítása érdekében. Így megalapozott döntéseket hozhatunk arról, hogyan célszerű változtatni a szilárd tüzelőanyagok használata, a zöld hulladék égetése és gyűjtése, valamint a komposztálás tekintetében – mondta a polgármester, aki emlékeztetett, eddig is jelentős erőfeszítéseket tett Miskolc azért, hogy zöld város legyen.

– Számos szervezet munkájában veszünk rész, mint például a Polgármesterek Szövetsége, a Zöldebb Városokért Mozgalom, csatlakoztunk a Johannesburgi Ökomobilitási Nyilatkozathoz, készítettünk fenntartható városi mobilitási tervet, energia-, klímaakciótervet és klímastratégiát. Megépültek a várost elkerülő utak, környezetbarát busz- és villamosflottát szereztek be elődeink, és ezt mi fejleszteni is kívánjuk. 2000 óta minden évben megrendezzük az Autómentes napot és a Mobilitási hetet, folyamatosan bővül a kerékpárút és az e-töltőhálózat. Magyarországon egyedülálló módon, megújuló energiaforrásból – geotermikus, biogáz, biomassza, napenergia – látjuk el távhővel a miskolci lakások és intézmények egy részét. A megyeszékhelyek közül Miskolc a második, ahol a legtöbb önkormányzati tulajdonú földterület van – ez nagyjából 3,4 millió négyzetméter, amely 2008-2017 között 8 százalékkal nőtt. Városi környezetben az egy főre jutó közhasználatú földterület a WHO ajánlása szerint 9 m²/fő, Miskolcon ez 22 m²/ fő – sorolta az eddigi erőfeszítéseket Veres Pál.

– Mindezek ellenére nem lehetünk elégedettek, tovább kell mennünk a megkezdett úton. A mérőrendszer telepítésén túl ökomenedzser irodát állítunk fel. Az ide települő vállalkozásokat arra kérjük, mindenképp zöld beruházásokkal jöjjenek. Fontosnak tartom, hogy megszólítsam a miskolciakat is, gondolják át, mit tehetnek ők maguk a levegő tisztaságáért – utalt ezzel a polgármester arra, hogy az itt élők hozzák meg a döntést egy régi kályha lecserélésében, a komposztálás lehetőségében, illetve abban, hogy autó helyett a kerékpárt vagy a tömegközlekedést választják.

Prof. Dr. Torma András rektor elmondta, a 2017-ben aláírt megállapodásban tételesen rögzítették a fő irányokat. – Összességében ez egy 15 millió euró nagyságrendű projekt, ami több mint 5 milliárd forintot jelent. A mai részprojekt 1,5 millió euró értékű, és egy olyan mérőműszer-együttes kifejlesztését célozza meg, ami a városban 60 helyen méri majd a légszennyezettséget a mostani három helyett.

A 60 kisméretű adatgyűjtő egység többségét a Miskolc Holdinggal együttműködve a városi kamerarendszer végpontjain helyezik el. Az adatok egy központi adatbázisba kerülnek, a szennyezettségről a város honlapján keresztül, illetve egy telefonos applikáció segítségével tájékozódhat majd a lakosság.

Az együttműködési megállapodást Miskolc Megyei Jogú Város részéről Veres Pál polgármester, a Miskolci Egyetem részéről Prof. Dr. Torma András rektor és Prof. Dr. Deák Csaba kancellár írta alá.

A konferencia négy előadása közül az elsőt Uramné Lantai Katalin levegővédelmi szakértő tartotta Miskolc levegőminősége, helyzet, trendek, feladatok címmel. A 2026-ig tartó országos projektben Miskolc önkormányzatával együttműködve a Miskolci Egyetem és a MIKOM Nonprofit Kft. vesz részt. A LIFE IP HungAIRy projekt az Európai Unió Life programjának támogatásával valósul meg.

További hírek

Olvasnivaló