Ugrás a tartalomra

Az ápolónőket ünnepelték

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 20. csütörtök 15:55
Teljes élet úgy érhető el, hogy önmagunkon kívül másokra is odafigyelünk – mondta Nagy Gábor orvosigazgató a központi kórházban tartott megemlékezésen. Az ápolónők napja alkalmából megkoszorúzták a Kossuth Zsuzsannát ábrázoló domborművet.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

A Magyar Országgyűlés 2014-ben nyilvánította a magyar ápolók napjává február 19-ét, Zsuzsanna-napot, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját. Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója úgy fogalmazott: – Nehéz, de varázslatos munka az ápolói. Ők azok, akik magukra vállalják a betegek testi és lelki szenvedéseit. Ők azok, akik jelen vannak a születés és a halál pillanatában is. Operáló orvosként látom, hogy a szike és én kevesek vagyunk a betegeknek.

Vas Mónika ápolási igazgató szerint ez a hivatás tudomány és művészet is egyben. – A mai nap egyszerre főhajtás példaképeink előtt és tiszteletadás a jelenlegi ápolónőknek. Szép számmal vannak olyan szakembereink, akik nemcsak a kórházon belül tevékenykednek, hanem például mentorálnak is.

Kékedi Krisztina, a II. Szülészeti Osztály főnővére Kossuth Zsuzsanna életútjának felolvasásával tisztelgett Magyarország első katonai kórházakat létesítő és felügyelő női ápolójának emléke előtt. – Ő nyitotta meg ezt a pályát a nők számára. Hamar felismerte, hogy a sérültek lelkének gondozása legalább annyira fontos, mint a test gyógyítása. A sebesültek úgy emlékeztek vissza rá, hogy anyai gyengédséggel bánt velük.

Az ünnepségen a zenei műsor mellett díjazták a Hand in scan háziverseny győztesét, majd koszorút helyeztek el a Kossuth Lajos húgát ábrázoló domborműnél.

További hírek

Olvasnivaló