Ugrás a tartalomra

Táppénz jár annak, aki járványügyi karanténba kerül

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 19. csütörtök 11:16
A munkáltató azonban nem köteles fizetni annak, aki önkéntes karanténba vonul. Azoknál a cégeknél, amik felfüggesztik a termelést, jár az alapbér a dolgozóknak, de közös megegyezéssel fizetett szabadságra is küldheti a munkavállalót.
Képünk csak illusztráció

A koronavírus a munka területén is új helyzetet teremt. Azoknál a cégeknél, ahol meg lehetett oldani, már elrendelték az otthoni munkavégzést, sok helyen azonban elengedhetetlen a személyes munka. A Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat szervezeti vezetője elmondta, attól, hogy valaki tart a betegségtől, a jog szerint nem tagadhatja meg a munkát. –Csak akkor tagadhatja meg a munkavállaló a munkavégzést, ha a munkáltató súlyosan veszélyezteti az ő egészségét, és ezt igazolni is tudja – nyilatkozta Tóth Hilda, aki hozzátette, táppénz annak jár, aki karanténba kerül a vírus miatt.  – Ehhez az kell, hogy a járványügyi hatóság rendelje el a járványügyi zárlatot, és erről igazolást is adjon a főorvos.

A munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van mindaddig, amíg nincs olyan konkrét közegészségügyi, szakhatósági intézkedés, feltárt kockázat, ami már elháríthatatlan külső oknak minősülne és mentesítené a munkaadót a kötelezettség alól. Ha ez mégis bekövetkezik, a munkavállaló táppénzre lehet jogosult.

További hírek

Olvasnivaló