Kohászmúlt, fényjáték-csapolás – Svédországban élő diósgyőri művész alkotása kerül Miskolcra

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 01. péntek 13:38
A munka ünnepén tették le a Kraitz Gusztáv szobrászművész által készített, Miskolc városának felajánlott kohászemlékmű alapkövét a művész eredeti tervei szerinti helyszínen, az Újgyőri főtéren.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

- Nagyon sajnálom, hogy az ötletadó maga nem lehetett jelen – nyilatkozta  Veres Pál polgármester. – Kiváló ötletnek tartottuk, hogy Miskolc kohászati múltját elevenítsük fel ezen a napon, mégpedig a kilencvennégy éve Diósgyőrben született szobrászművész, Kraitz Gusztáv kezdeményezésére.

A ma már Svédországban élő alkotó a városnak ajánlotta fel alkotását, ami egy kohászati csapolást jelenít majd meg, fényjáték formájában.

-  Ez rendkívüli május elseje, ilyen helyzetben még sosem ünnepeltünk, de szerettünk volna megemlékezni erről a dátumról, hiszen ekkor köszöntjük a munkát és a dolgozókat – nyilatkozta Veres Pál. – Azokra is gondolunk, akik most is dolgoznak, sokat tesznek azért, hogy az alapellátásunk meglegyen és a gazdaságunk működjön. Külön szeretném kiemelni az egészségügyi, idősellátásban és szociális gondozásban tevékenykedőket, mert ők óvják azokat, akik a leginkább veszélyeztetettek.

Az emlékművet az eredeti tervek szerint júliusban adták volna át, a járványhelyzet miatt azonban egyelőre nincs még pontos időpontja az alkotás felavatásának. 


Source URL: https://minap.hu/cikk/kohaszmult-fenyjatek-csapolas-svedorszagban-elo-diosgyori-muvesz-alkotasa-kerul-miskolcra