Karanténdalt énekeltek a miskolci művészek

Horváth Szabolcs
Utoljára módosítva
2020. május 08. péntek 13:17
Különleges produkciót készítettek miskolci művészek, színészek, énekesek.

Az elmúlt hetekben számos videó látott napvilágot, amelyekben művészek otthonról dolgozva valamilyen egyedi produkciót valósítottak meg. Immár Miskolcnak is van karanténdala, amelyet 16 helyi művész, zenész énekelt fel.

Az ötlet Regős Zsolt zeneművésztől származott, akit egy korábbi koncertélménye inspirált. „Régebben láttam Zorán egyik koncertjét, ahol a feleségével, Hegyi Barbarával énekelte el a Játssz még című dalt. A szám mondanivalója nekem, mint zenészembernek sokat jelent, hiszen arról szól, hogy egy muzsikusnak nem szabad abbahagynia a zenélést, mindig tovább kell játszania. Március végén, a bezártságban rémlett fel bennem ez az emlék, és persze a dal, az ötlet pedig pillanatok alatt összeállt a fejemben: adjuk elő ezt miskolci művészekkel, hiszen ők is igénylik, hogy hallják, lássák valamilyen produkciójukat a nézők.”

Az ötlet tehát adott volt, jöhetett a megvalósítás. „A legfontosabb természetesen a zenei alap elkészítése volt, erre Bundzik Istvánt kértem fel, aki szerintem egy egészen kivételes muzsikus, zongorista. Közben megkerestem azokat a zenészeket, művészeket, akik szerintem beleillettek a koncepcióba, és valamennyien első szóra igent is mondtak. Szerettem volna, hogy mind életkorban, mind művészeti ágban nagyon széles spektrumot fogjon át a produkció, így szerepel benne 17 éves középiskolás, „öreg” rocker éppúgy, mint profi zenész, vagy éppen színművész, így összesen nyolc-nyolc hölgy és férfi előadó énekelte fel a dalt. Zorán segítségével megszereztük a két szerző, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán engedélyét, így kezdődhetett a munka.”

Az első gondolattól a videó vágásának végéig közel másfél hónap telt el. „Megmondom őszintén, először azt hittem, hogy ez sokkal egyszerűbb lesz. A zenei alap másfél hét alatt készen volt, utána küldtem el a 16 művésznek, hogy mindenki otthon énekelje el a saját részét. A dal szövegét ugyanis sorokra bontottam, és pontosan elosztottam a résztvevők között. Itt már hosszabb idő telt el, mivel volt, akinek kisebb gondja volt a torkával, ő csúszott egy pár napot, és persze mindenki a saját tempójában készítette a felvételét. A zenei alapot fülhallgatón keresztül követték, a videót pedig a saját mobiltelefonjukkal rögzítették, és küldték el nekem. A vágást Rimán Róbert végezte az instrukcióim alapján, így készült el a videó május elejére.”

Bármilyen zenei produkciónál az egyik leglényegesebb kérdés a pontosság, hiszen egy-két énekes csúszása is félreviheti a végeredményt. „Ezzel szerencsére nem volt gondunk, hiszen tapasztalt kollégákról beszélhetünk, akik tisztában vannak a szakmai fogásokkal, így tudták, hogy a pontosság alapvetően fontos. Az egyéni sorokkal semmiféle probléma nem adódott, a közös éneklésnél viszont mindenki belevitte a saját egyéniségét, így nagyon apró eltérések adódtak. Én azonban úgy gondolom, hogy éppen ettől lett élő, emberi a produkció, amelyet kifejezetten miskolci művészekkel készítettünk a városnak, a régiónak."


Source URL: https://minap.hu/cikk/karantendalt-enekeltek-miskolci-muveszek