Francia lapszemle - Hogy jutottunk ide?

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 26. kedd 13:38
Az 1789-es francia forradalom előtt született liberalizmus kimúlik, ha nem reformálják meg sürgősen. Mindegy, hogy nyertes volt előtte, vagy vesztes, de véget fog érni, mert elsodorja a választói cunami.

A liberalizmus modellje erejét vesztette, a hajónk léket kapott, közel a süllyedés. A jelenség nálunk még nem borított fel mindent, de körülöttünk mindenütt egyre terjed. Több neve is van, mert nehéz azonosítani: populizmus, a középosztály pokolra jutása, a periféria lecsúszása, a kommunotarizmus elutasítása.       

Christophe Guilluy, szigorú és messze ellátó gondolkodó, könyveiben alaposan tanulmányozza a francia társadalomban egyre mélyülő szakadást. Öt évvel ez előtt, amikor a média áradozott a külvárosokról, megjósolta egy forradalom kirobbanását a francia periférián, amely kifejezés természetesen a valóság különböző szeleteit foglalja egybe.

Utolsó könyve a „No society”, amelynek címe Margaret Thatcher híressé vált kifejezését ismétli meg, Macron elnökhöz intézett felszólításként is érthető:

„Kulturális, vagy politikai háttér nélkül, területi kötődés nélkül, a világ vezetői zsákutcába futnak, eltévednek. A 21. században a nyugati társadalmak domináns, vezető osztályainak meg kell végre tanulniuk együtt élni a saját népükkel. Az egész Nyugat jövője ezen múlik, a létezésük maga múlik ezen.”


Source URL: https://minap.hu/cikk/francia-lapszemle-hogy-jutottunk-ide