Húszezer helyett hatszázezer forintot fizetett vissza a sértett

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 26. péntek 13:47
A Kazincbarcikai Járásbíróság csütörtökön zsarolás miatt ítélte el azt a férfit, aki azzal fenyegette meg a sértettet, hogy ha nem fizeti vissza a még anyjától kölcsönkért tartozását, rágyújtja a házat.

A sértett még 2012-ben kért kölcsön a vádlott anyjától 20.000 forintot. Szóban megállapodtak, hogy az asszony a következő hónapban 30.000 forintot ad vissza. A megbeszélt időpontban azonban nem tudott, csak 10.000 forintot törleszteni a hitelből. Ekkor közölték vele, hogy mivel ez csak a kamat volt, így továbbra is a teljes összeggel tartozik. A sértett ezt követően éveken át havi 10.000 forintot fizetett a vádlottnak és családjának.

A sértett 2018-ban rosszabb anyagi helyzetbe került és nem tudta tovább fizetni a „hitelt”. Ezért a vádlott márciusban megjelent az asszony szendrői otthonában és – annak ellenére, hogy a sértett ekkor már több mint 600.000 forintot kifizetett – követelni kezdte az addig elmaradt részleteket. Azzal is megfenyegette, hogy ha nem fizet, rágyújtja a házat. A férfi annyira erőszakos volt a sértettel, hogy aznap kétszer is visszament hozzá a már harmincszorosan visszafizetett kölcsön miatt. 

A járásbíróság a vádlottat 2 év szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a hasonló jellegű, az áldozat helyzetét kihasználó és még kiszolgáltatottabb élethelyzetbe sodró bűncselekmények rendkívül elszaporodtak az utóbbi években.

A bíróság ítélete nem jogerős, az ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az ügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik.


Source URL: https://minap.hu/cikk/huszezer-helyett-hatszazezer-forintot-fizetett-vissza-sertett