Folytatódik a Népkert fejlesztése

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 10. péntek 15:52
A szökőkút melletti sétányon, oldalanként 5-5 db előnevelt nagyobb méretű platánfát ültettek el a Népkerti Asztaltársaság tagjai, illetve a faültetési programot támogató vállalkozók pénteken. A parkba korábban már nyolc lámpa került.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

Május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját, melynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen a fiatalok természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. A faültetésen Pfliegler Péter alpolgármester is részt vett. – Nagyon fontos rendezvény ez. A miskolciak túlnyomó többsége elismeri, hogy a város jelentős fejlődésen van már túl, ez részben a városvezetésnek köszönhető, részben pedig az itt élő vállalkozóknak, akik támogatják ezt a törekvést. Egy szerveződés a jó ügy mellett mindig hasznos, a Népkert pedig Miskolc egyik ékszerdoboza, így ennek a parknak a fejlődéséért tenni nagy segítség a városvezetésnek is, hiszen közös ügyünk biztonságosabbá, élhetőbbé és szebbé tenni a várost. Végtelen öröm ez számunkra, csak támogatni tudjuk a kezdeményezést. Köszönöm a városvezetők nevében az Önök jólelkűségét – hangsúlyozta az alpolgármester.

Barkóczi István, miskolci vállalkozó a Népkerti Vigadó tulajdonosa hozta létre tavaly a Népkerti Asztaltársaságot, melynek célja, hogy Miskolc belvárosának legnagyobb történelmi közparkja, a Népkert és annak környezete – a Miskolci Önkormányzat közreműködésével – folyamatosan fejlődhessen. A civil társaság tagjai a Népkert környezetében élő és dolgozó vállalkozók, közintézményi vezetők, magánszemélyek. – A Népkerti Asztaltársaság azért jött létre, mert úgy éreztük, a Népkerttel többet kell törődni. Nagyon örülünk annak, hogy sok vállalkozó van, aki igazán magáénak érzi a várost. Reméljük, körük bővülni fog a közeljövőben. A Népkertet szeretnénk egy igazi belvárosi parkká tenni, ahol akár a hétköznapokon is szívesen megállnak az emberek, hogy egy picit megpihenjenek a természetben. Szeretnénk kialakítani egy futókört, egy tablórendszert, amin reklámozni tudjuk a környező intézményeket és azok programjait, az aszfaltot kőre cserélnénk, valamint az utcabútorokra pályázatot írunk ki a Miskolci Egyetem formatervező szakán – sorolta Barkóczi István.

A fák elhelyezésében nagy segítséget nyújtott a TELVILL Kft. A fasor létrejöttéhez, a FUX Zrt, a Népkerti Vigadó, az Észak-Ferr Kft., a Fly Trans, a Szinvanet, a Travill Invest Zrt, a Bethaterm Kft., a HOR-BAU LOGISTIC Kft., a ROAD 66 Kft. adott anyagi támogatást.

– Úgy tűnik, hogy a Népkertben elegendő növény van, de sajnos a faállomány majdnem fele vadgesztenyefa, amik nyolcvan-száz évet élnek általában. Erről  Szűcs Gábor táj- és kertépítész beszélt.  Ezek a fák pedig elérték ezt a kort, ami azt jelenti, hogy odvasodnak, visszaszáradó ágaik vannak. Ezeket pótolnunk kell, így most tíz ezüst hársfát ültetünk el – számolt be a szakember.

A faültetésen dolgoztak a FUX Zrt. által támogatott DVTK jégkorongcsapatának, és a DVTK-FUX női röplabdacsapatának képviselői is.


Source URL: https://minap.hu/cikk/folytatodik-nepkert-fejlesztese