Helyettes államtitkár: nő a civil szervezetek adományok utáni normatív támogatása, hétfőtől lehet pályázni

mti.hu
Utoljára módosítva
2019. július 29. hétfő 12:23
Az eddigi ötről tíz százalékra emelkedik a civil szervezetek adományok után igényelhető normatív támogatása, amelyre hétfőtől lehet pályázni – jelentette be a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szalay-Bobrovniczky Vince közölte, idén 200 millió forint az a keretösszeg, amelyre a civil szervezetek pályázhatnak az általuk gyűjtött adományok után, a kérelmeket hétfő 10 órától augusztus 28-án éjfélig lehet beadni. A normatív támogatás emelésének célja, hogy növekedjen a civilek öngondoskodása, forduljanak minél többször a vállalati, forprofit szférához, és gyűjtsenek onnan támogatásokat – fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a kormány civil alapjából, a Nemzeti Együttműködési Alapból (NEA) idén hatmilliárd, jövőre pedig 7,2 milliárd forintot osztanak szét a civil szervezeteknek. Ez az összeg azokból az egy százalékokból tevődik össze, amelyekről az adóbevalláskor nem rendelkeztek az állampolgárok – jegyezte meg. Elmondta azt is, hogy egyéb – az önkormányzatok, a kormány vagy az Európai Unió által felügyelt – alapokból 2017-ben 284 milliárd forintot kaptak a civil szervezetek.

„Minden egyéb híreszteléssel szemben” mindez azt bizonyítja, hogy Magyarországon a civil szféra „él és virul”, jelenleg is 61 ezer civil szervezet működik, többségük hasznos és fontos munkát végez, közösséget épít, értéket teremt – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Vince. Hozzátette ugyanakkor: vannak olyan „álcivil” szervezetek is, amelyek civilnek álcázott tevékenységgel politikai célokat akarnak elérni, de a kormány és a törvények világos határokat szabnak nekik, az más kérdés, hogy ezeket a határokat nem tartják be ezek az „álcivilek”.

A kiosztott sajtóanyag szerint a civil szervezetek által igényelhető normatív támogatás minimum 10 ezer, maximum 500 ezer forint lehet, az elnyert összeget pedig a szervezet a működési költségeinek fedezésére fordíthatja. A támogatás önrész nélkül, vissza nem térítendő támogatásként jár, a pályázatokat pedig a beérkezés sorrendjében bírálják el. A kérelmeket az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren (EPER) keresztül lehet benyújtani.


Source URL: https://minap.hu/cikk/helyettes-allamtitkar-no-civil-szervezetek-adomanyok-utani-normativ-tamogatasa-hetfotol-lehet