Ásvány- és gyógyvízkészletek – konferencia az egyetemen

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 23. péntek 16:07
Az Ásvány- és gyógyvízkészletek Miskolcon is páratlan értéket képviselnek. Magyarországon több mint kétszáz különböző vízösszetételű, minősített gyógyvíz található. A Miskolci Egyetemen megrendezett 15. nemzetközi ásványvíz konferencián ez az egyik központi téma. A háromnapos programra Csíkszeredából és Kassáról is érkeztek szakemberek.

Miskolcon a csapból ásványi anyagokban gazdag, kiváló minőségű víz folyik – ez sokaknak természetes. Pedig a Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan és sok múlik azon, hogy miként gazdálkodunk vele. A Föld felszínének mintegy 70 százalékát borítja víz, ennek viszont csak 2,5 százaléka iható.

Magyarország, a Bükk térség, így Miskolc is kiváltságos helyzetben van. Igazi ivó- és gyógyvíznagyhatalom. Főleg egy amerikai kutatóintézet nemrég közzétett tanulmányának fényében. Eszerint a világ 17 országában elosztva most már a Föld népességének negyede él olyan régiókban, melyeket extrém magas vízhiány sújt.

A 15. nemzetközi ásványvíz konferencia a vizek feltárásáról, kutatásáról, hasznosításáról és védelméről szól. Idén az egyik központi témája a gyógyvizek orvosi vizsgálata. Eddig ugyanis a minősítés főleg tapasztalatokon alapult, most egyre nagyobb az igény a tudományos megfigyelésekre.

Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja elmondta, a víznek a gyógyhatását, tehát az emberi szervezetre kifejtett előnyös hatásait evidencia bizonyítékokkal, orvosi vizsgálatokkal kell alátámasztani. Ez új lehetőségeket is teremthet Szűcs Péter szerint, hiszen kiderülhet, hogy számos hazai gyógyvíz az eddigi tapasztalatok mellett, további betegségek kezelésére is alkalmas lehet. Ez a téma egyértelművé tette az Egészségügyi Kar bekapcsolódását a konferenciába.

Torma András rektor véleménye szerint az kevés, hogy felkutatjuk az ásványvizeket és a gyógyvizeket. – Az is kevés, hogy még megpróbáljuk hasznosítani is, de hogy ténylegesen a gyógyvizeink hogyan hasznosíthatók, ez már az orvostudomány, és az egészségügyi tudományoknak a területe.

A gyógyvizek mellett Miskolc kiváló minőségű ivóvizéről is szól a konferencia. Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, a víz védelméért mindent megtesz a város. – A klímaváltozás okozta problémák kezelése közös ügyünk. Nekünk is itt, Miskolcon feladatunk az, hogy ezt a kiváló karsztvizet megőrizzük. Éppen ezért 2016-ban telepítettünk egy, mondhatom, hogy a világ egyik legmodernebb ultraszűrős rendszerét a karsztvízre és azt gondolom, hogy sikerült is ezzel megóvnunk. De tovább fejlesztjük a monitoring rendszerűnket is.

A konferencián elhangzott, Miskolc büszke lehet a termálkarsztos rendszerére is, ami például a miskolctapolcai fürdőfejlesztéseknek az alapja, és arra is, hogy itt működik Közép-Európa legnagyobb geotermikus fűtőerőműve.


Source URL: https://minap.hu/cikk/asvany-es-gyogyvizkeszletek-konferencia-az-egyetemen