Idén is megmérettette magát európai versenyen a Formula Racing Miskolc csapata

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 08. hétfő 12:39
A Formula Racing Miskolc (FRM) a Miskolci Egyetem hallgatóiból 6 ével ezelőtt alakult csapat, amelynek célja, hogy kiérdemelje, és hosszú távon fenntartsa a legjobb magyar Formula Student csapat címet, hogy ezzel kelet-európa legjobbjai között szerepelhessen.

A jelenleg 15 aktív taggal rendelkező csapat tagjai mindent megtesznek ezért: szabadidejükben megtervezik a versenyautót, majd bizonyos teszteket és finomításokat követően meg is építik azt. Ehhez elengedhetetlen, hogy a lehető legtöbbet megtanulják az adott szakterületről, hiszen az elektronika, a futómű, a hajtáslánc, az aerodinamika és a karosszéria vonatkozásában is mindennek a helyén kell lennie. Ennek érdekében minden csapattag elmélyül az őt érintő részegységhez tartozó szoftverek használatában, melyhez hozzá tartozik az adott műszaki terület részleteinek elsajátítása. A csapattagok dolgozhatnak új anyagokkal és eszközökkel, ami jelentősen hozzájárul műszaki készségeik fejlődéséhez. A menedzsmentben résztvevő hallgatók egy valós környezetben szerezhetnek tapasztalatot a marketing és a PR területén, ahol lehetőségük nyílik a saját ötleteik megvalósítására. 

A 2019-es versenyszezonban a csapat az FS Czech Republic versenyen vett részt egy belsőégésű motorral rendelkező saját tervezésű és építésű versenyautóval. A verseny kezdetére a jármű a csapattagok szívéhez nőtt, hiszen az autó minden eleme a csapat által egyedileg tervezett alkatrészekből áll. Az idei évi autó megtervezésekor az egyik kiemelt szempont a versenyautó tömegének csökkentése volt, ami sikerült is, hiszen idei versenyautó váza 22%-kal könnyebb lett a tavalyihoz képest. Az elektronika terén is volt egy nagyobb fejlesztés, ugyanis a motorvezérlő elektronika mellett egy komplex telemetria rendszer is helyet kapott az autóban, ami a részegységek folyamatos adatgyűjtésére képes, így részletes képet adva az autó egyes dinamikus paramétereiről. 

A csapat működése, a megfelelő felkészülés és a versenyautó elkészítése csak a szükséges anyagi feltételek rendelkezésre állásával lehetséges. Ehhez a csapatnak olyan támogatókra van szüksége, akik lehetőség szerint évről-évre szponzorálják a csapatot.  A több éves támogatásnak köszönhetően a csapat jelenleg a Joyson Safety Systems Kft-t tartja számon legaktívabb támogatóként, hiszen sok területen számíthat a cég segítségére. Az anyagi támogatáson túl a csapat rengeteg szakmai segítséget kapott a Joyson munkatársaitól mind műszaki, mind menedzsment területen. Továbbá a cég minden esetben készségesen rendelkezésre bocsájtja saját gépparkját, ami az autó alkatrészeinek legyártásában és a szükséges tesztek lefolytatásában jelent nagy segítséget.

A Joyson Safety Systems elkötelezett támogatója a miskolci egyetemistákból álló Formula Racing Miskolc csapatnak, hiszen a gyakorlatban is hasznosítható, alapos szaktudásra tesznek szert a csapattagok a felkészülés során, így a cég szívesen fogadja az FRM tagjait munkatársként, gyakornokként vagy akár duális képzésben is.


Source URL: https://minap.hu/cikk/iden-megmerettette-magat-europai-versenyen-formula-racing-miskolc-csapata