Jövő héten leeshet az első hó

szeretlekmagyarorszag.hu
Utoljára módosítva
2019. október 25. péntek 11:36
A nyárias meleg után hét hidegfront is betör az országba, emiatt akár 20 fokkal hidegebb is lehet, mint most.

Bár valószínűleg még sosem volt itthon ilyen meleg októberben, jövő héten viszont berobban a késő ősz, és akár már október végén leeshet az első hó – mondta Molnár László meteorológus a 24.hu-nak.

Az elmúlt napok kánikulái a klímaváltozással összefüggő észak-déli irányú légmozgásoknak köszönhetőek. Ez az úgynevezett meridionális áramlás, amely szélsőséges, extrém, de gyorsan változó időjárási helyzeteket okoz. A fél Európát „széltében” elárasztó nagy hullám völgyében fagyos északi, csúcsa alatt pedig meleg egyenlítői légtömegek érkeznek fölénk.

„Most meg is történt, a megszokottnál jó 14 fokkal volt melegebb, ez okozta a számos melegrekordot" – mondta a meteorológus.

Hétfőn mindez meg fog változni, keddre már drasztikusan csökken a hőmérséklet.

A hét második feléig két hidegfront is eléri majd az országot, így a legmelegebb órákban sem lesz több 5-10 celsius foknál, ami a megszokottnál 3-5 fokkal hidegebb. Az eddigi szárazság után végre csapadék is érkezik, legvalószínűbben az ország északkeleti és délnyugati vidékein.

Éjszakánként, hajnalban nagy területeken számíthatunk fagyra. Sok helyen még akár havazhat is, sőt 800 méter fölött pedig van rá esély, hogy meg is marad – tudatta a meteorológus.


Source URL: https://minap.hu/cikk/jovo-heten-leeshet-az-elso-ho