„Áldozathibáztatás helyett gyors segítség” - Konferencia a kapcsolati erőszakról

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 13. szerda 18:31
A családon belüli erőszak már nem csak a nőket érinti. Miskolcon a szakemberhez forduló bántalmazottak 15 százaléka férfi. A Krízisambulancián heti két új esettel találkoznak, többségük lelki trauma áldozata. A kapcsolati erőszakról szólt a Szociális Munka Hetének programja, amelynek a Miskolci Egyetem adott otthont.
Végh Csaba képgalériája

- Ezen a héten a szociális munka hete van, ez az a terület, amivel valóban nem egy nap, hanem 365 napon át kellene foglalkoznunk – mondta köszöntőjében Veres Pál polgármester. Azt gondolom, azok, akik a szociális területen dolgoznak, akár civilszervezet tagjaként, akár hivatásszerűen, ők valóan hivatásként tekintenek erre a feladatra. Egy társadalom ereje abban mutatkozik meg, ha egy társadalom elég érzékeny és nyitott a szociális segítőkre és a szociális problémákra. Mi abban vagyunk érdekeltek a város vezetőiként, hogy erre felhívjuk a társadalom figyelmét és segítsük, hogy ez a mindennapok részévé váljon.

Az előadások sorát Táncsics Zita, az EMMI Család-, és ifjúságügyért felelős államtitkárság Esélyteremtési Főosztályának vezetője kezdte meg, aki a minisztérium kapcsolati erőszak áldozatait segítő komplex fejlesztési stratégiájáról számolt be.

Rácsok Balázs az Ökumenikus Segélyszervezet kapcsolati erőszak elleni küzdelemben végzett komplex tevékenységét mutatta be. A szakember az ellátórendszerek együttműködésének fontosságát emelte ki. Hozzátette: az áldozathibáztatás helyett a bántalmazottak gyors

és hatékony segítséghez jutásának elősegítése a legfontosabb. A kapcsolati erőszak elleni összefogásban nem csak a szociális szakma, hanem minden arra fogékony társadalmi szereplő részt vállalhat – mondta Rácsok Balázs – melyre jó példaként említette a segélyszervezet munkáját évek óta támogató Vodafone Magyarország Alapítvány és AVON szerepvállalását.

Bogalcsik Tímea igazgató, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat működése során szerzett tapasztalatokat ismertette.

Gúr Péter Attila a kapcsolati erőszak jelenségének és kezelési lehetőségeinek témáját járta körül a miskolci szociális ellátás körében.

Sándor-Lenkei Aida, az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci krízisambulanciájának szakmai vezetője a krízisambulancia, mint új segítségnyújtási forma működéséről, illetve a kapcsolati erőszak kezelésében szerzett tapasztalatairól szólt. A szakember elmondta a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét ellátó intézményének több mint egy éves működése alatt 510 alkalommal nyújtottak segítséget áldozatoknak. Az ambulanciát eddig közel 80 bántalmazott kereste fel és kértek jogi és pszichológia segítséget, szakmai tanácsadást, támogatást vagy megerősítést. A bántalmazottak mellett a krízisambulancia a kapcsolati erőszak áldozataival kapcsolatba kerülő szakembereket is támogatja. A krízisambulanciát 80 százalékban közép, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők keresték fel eddig. Közülük 46 százalékban foglalkoztatott és 26 százalékban inaktív, vagy inaktív nyugdíjas volt.

A konferencia programját színesítette a Péterfy-Novák Éva írónővel folytatott pódiumbeszélgetés, mely Rátonyi Kriszta, a Duna TV munkatársának irányításával lehetőséget adott arra, hogy a könyveiből megismert családok élettörténetén át értsék meg a résztvevők még jobban a kapcsolati erőszak dinamikáját és a segítségnyújtások, támogatások fontosságát.

Lukács Gergely slammer pedig slam poetry formájában fogalmazta meg, hogy hogyan élik meg az áldozatok a bántalmazást.

A rendezvényszervezők célja az volt, hogy a régióban dolgozó jelzőrendszeri tagok minél szélesebb körében, komplex módon bővítsék az ismereteiket, hiszen bármelyik szolgáltatásban megjelenhet a kapcsolati erőszak áldozata. Az átadott tudást és tapasztalatokat a jelen lévő szociális szakemberek, többek között családgondozók, házi segítségnyújtók, bölcsődei vagy éppen idősellátásban dolgozók, fogyatékos- illetve hajléktalan ellátásban munkálkodó szakemberek mellett védőnők, rendőrök, bírók, ügyészek, illetve civil szervezetek képviselői hasznosíthatják majd munkájuk során.

 


Source URL: https://minap.hu/cikk/aldozathibaztatas-helyett-gyors-segitseg-konferencia-kapcsolati-eroszakrol