Versvideóval nyert különdíjat a miskolci Mikita Dorka Júlia

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 14. csütörtök 09:56
Csorba Piroska miskolci költőnő Miskóc c. versét feldolgozó videójával Mikita Dorka Júlia nyerte el a IV. Nemzeti VERSeny különdíját, de a húszéves színinövendék a versenyen nyújtott teljesítményéért arany minősítést is szerzett.

Az elmúlt kilenc hónap alatt, három fordulóban, több mint 200 versmondó vett részt a versenysorozaton. A rangos versenyre az anyaország mellett külhonból és külföldről is neveztek. Az élő szuperdöntőt – a 25 legjobbnak ítélt versenyző részvételével – november 10-11-én rendezték meg a budapesti Nemzeti Színházban.

A verseny célja a klasszikus és kortárs magyar költészet újszerű bemutatása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a kulturális identitás erősítése volt. 2019-ben a verseny középpontjában a rendszerváltoztatás 30. évfordulója, valamint Ady Endre és Weöres Sándor életműve állt.

A húszéves Mikita Dorka Júlia 8 éves korától vesz részt versmondó versenyeken, legnagyobb elismerése a Közép-európai egyházi középiskolák kassai seregszemléjének díja, amit Arany János Tetemrehívás c. versének elmondásával érdemelt ki. Középiskolásként rendszeresen közreműködött könyvbemutatókon, irodalmi rendezvényeken, az Irodalmi Fonó estjein. 12 éven keresztül játszott a Miskolci Nemzeti Színház előadásaiban. Jelenleg a Budapesti Operettszínházban tanul a Pesti Broadway Musical Stúdió színinövendékeként.

A videó készítője Dobos Klára újságíró-fotóriporter, az Új Misszió c. folyóirat szerkesztője.


Source URL: https://minap.hu/cikk/versvideoval-nyert-kulondijat-miskolci-mikita-dorka-julia