Ugrás a tartalomra

… ha fánk, akkor Bomboloni!

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2020. január 18. szombat 16:44
A farsangi időszak elvitathatatlan gasztrosztárja a fánk, legyen szó akár csörögéről, akár szalagosról, akár forgácsról, vagy képviselőről. A fánk alapesetben élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban kisütünk, és a tökéletes eredmény érdekében baracklekvárral töltünk.
Miskolcra is megérkeztek a Bomboloni virágfánkjai. Fotók: Mocsári László

A fánk európaivá válásáról több legenda is él a köztudatban. Az egyik legismertebb szerint Marie Antoinette királyné egy karneváli éjszakán ismerte meg a csemegét. A királyné egy udvari farsangi álarcosbálról megszökött, álöltözetében elvegyült a bálozó tömegben. Eközben megéhezett, s így egy utcai árustól vásárolt egy fánkot, ami annyira ízlett neki, hogy a kíséretében tartózkodó lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosárnyi fánkot. A karnevál elmúltával a fánksütő mestert a palotába rendeltette, s elmeséltette a fánk receptjét. Ettől kezdve vált a királyi lakomák kedvenc finomságává.

A miskolciak pedig már egy igazi (szó szerint) formabontó fánkból is falatozhatnak, hiszen Miskolcra is megérkeztek a Bomboloni virágfánkjai. Budapest után Miskolcon is megkóstolhatjuk Szabadfi Szabolcs virágfánkjait. Akár eperlekváros, akár karamellizált fügekrémes, akár pisztáciakrémes, akár baracklekváros, vagy rumos szilvalekváros változatban. A főutcán sétálva most már mi is részesei lehetünk a Bomboloni-élménynek, ami egyszerre idézi fel nagyanyáink szalagos fánkját, és a ma modern ízvilágát.

Ruszka Esztertől, a zip’s Beer & Bomboloni üzletvezetőjétől megtudtuk, Szabi még nekik sem árulta el a titkos lisztkeverék pontos összetételét, ők is csak megkapják a liszt, a só, a cukor és a narancshéj tökéletes egyvelegét, majd a folyékony hozzávalókkal együtt bedagasztják azt. – Általában citromhéjat vagy semmit nem raknak a fánktésztába, így ez a narancshéj ad neki egy kis pikantériát – részletezi, kiemelve: az egyik legfontosabb lépés, hogy 2 perc 10 másodpercig süssük az egyik, és 2 perc 10 másodpercig a másik oldalát. Mint megtudtuk, a fánkok szalagossága a kelesztéstől függ (ez az általunk kreált otthoni fánkra is vonatkozik). Ha kellőképpen megkel a tészta, akkor nem süllyed bele az olajba. - A virágfánk tésztájában van rum, ezért nem szívja meg magát a tészta olajjal. Sütés közben elpárolog a tésztából, ami megakadályozza, hogy tocsogjon az olajtól – árulta el nekünk ezt a fánktippet Ruszka Eszter.

További hírek

Olvasnivaló