Ugrás a tartalomra

A keresztféléves felvételi eredményei és új szakok a hagyományos képzésben

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 28. kedd 15:00
Sajtótájékoztatót tartottak a Miskolci Egyetem karainak képviselői. Jakab Nóra rektorhelyettes szerint sikeres volt a 2019. évi általános és a 2020. évi keresztféléves felvételi eljárás.
Fotó: Mocsári László

Növelték a hallgatók számát és új szakokra lehetett jelentkezni – ezekről szólt a Miskolci Egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese. – Méltán vagyunk a tizenegyedik helyen az ötvenkét magyarországi felsőoktatási intézmény között. Továbbra is társadalmi igény és bizalom mutatkozik kibocsátott diplomáink iránt. A 2020. évi keresztféléves felvételi eljárásban összesen háromszáznégyen írtak be minket, közülük 256 fő első helyen. Februárban kettőszázöten kezdhetik meg tanulmányaikat kampuszunkon. Ez az adat a tavalyihoz képest több mint tizenhét százalékos növekedést jelent. Véleményem szerint ez nagyszerű eredmény. Hasonló sikereket várunk a 2020. évi eljárástól is, tekintettel arra, hogy az innovációs és technológiai miniszter negyvenkét alapszak esetében határozott úgy, hogy négyszáztól nem lehet magasabb a minimum pontszám – hangsúlyozta Jakab Nóra.

A rektorhelyettes szerint a felsőoktatás területén egyre fokozódó versenyben a Miskolci Egyetem folyamatosan erősíti pozícióját a népszerű fővárosi és a több intézményből integrált nagyvárosiak között. A miskolci alma mater az észak-magyarországi régió meghatározó tudásbázisa.

Jakab Nóra elmondta, a 2020-2021-es tanévre a jelentkezési határidő február 15., ami után legkésőbb öt nap múlva lehet hitelesíteni azt. A sorrend július 9-ig módosítható, a ponthatárok kihirdetése pedig július 23-án lesz.

A sajtótájékoztatón megjelent dékánok és helyettesek egyesével sorolták fel a keresztfélévben felvett tanulók létszámát és az új szakokat. A legtöbb diák a Gépészmérnöki és az Informatikai Karon képzeli el jövőjét. Oda kilencvenegyen nyertek felvételt. Árvai-Homolya Szilvia dékánhelyettes felvázolta, hogy közülük tizenegyen duális képzést végeznek majd. –Nagyon széles portfóliót kínálunk a hozzánk jelentkezőknek mind műszaki, mind informatikai területen. Hat mesterképzésünk van, céges partnereink száma több mint kilencven.

Illésné Kovács Mária tudatta a sajtó munkatársaival, hogy a Bölcsészettudományi Karon idén kezdték meg először februárban a tanévet. – Huszonnégy hallgatóval indítjuk el keresztfélévünket, idén először. Sokakat érdekel a gyógypedagógia, újra meghirdettük a kulturális antropológiát, a mester szakot pedig angol nyelven is elvégezhetik az oktatásban résztvevők – mondta a dékán.

További hírek

Olvasnivaló