Tarr Béla filmjeit vetítik az olasz fővárosban

MTI
Utoljára módosítva
2020. január 30. csütörtök 13:38
Tarr Béla filmjeit vetítik az olasz fővárosban, a Római Magyar Akadémia (RMA) három rendezvénnyel tiszteleg a Kossuth-díjas, világhírű magyar rendező előtt - közölte a Római Magyar Akadémia (RMA) csütörtökön.
Fotó: részlet Tarr Béla, A torinói ló c. filmjéből

A magyar filmrendező tiszteletére szervezett római programok február 6-án kezdődnek a művész 1987-ben készült Kárhozat című filmjének vetítésével magyar nyelven, olasz felirattal. A programot megelőzően Maurizio G. De Bonis újságíró, filmkritikus tart rövid bevezetőt - olvasható a közleményben.

Mint írják, február 18-án egy Tarr Béla-szeminárium várja az érdeklődőket a Római Magyar Akadémián, amelyen szintén Maurizio G. De Bonis közreműködésével, filmrészletek segítségével illusztrálják Tarr Béla esztétikájának és poetikájának legfőbb aspektusait. Az est során bemutatják a Sátántangó nevű olasz kutatócsoport (Gruppo di Ricerca Satantango) közel két éven át tartó intenzív munkáját összefoglaló kötetet is Eufonie - Cinque fotografi e il cinema di Béla Tarr (Postcart Editions, 2019) címmel, amely G. De Bonis filmkritikus valamint Luca Cappellaro, Simona Lunatici, Massimiliano Pugliese, Simona Scalas és Orith Youdovich fotóművészek munkájával jött létre.

A római programok február 20-án a művész Sátántangó (1994) című filmjének vetítésével érnek véget. A film számos különlegessége között említést érdemel, hogy 2019 őszéig, a torinói bemutatóig nem volt még olasz mozikban forgalmazva, noha 1996-ban mutatták be először olasz nyelvű felirattal az itáliai közszolgálati televízió RAI 3 csatornáján.

Tarr Béla neve jól ismert az olasz közönség előtt. Filmjeit az utóbbi években számos rangos fesztivál tűzte műsorra. 2019 őszén a rendező Sátántangó című, több mint 7 órás filmjének torinói bemutatója alkalmából több órás sorban állás jelezte a rendező iránti érdeklődést - olvasható a közleményben
 


Source URL: https://minap.hu/cikk/tarr-bela-filmjeit-vetitik-az-olasz-fovarosban