Vasgyári nosztalgia – makettépítés a Kós-házban

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 08. vasárnap 12:09
A valamikori Diósgyőri Kohászat pontosan két és fél évszázaddal ezelőtti alapítására emlékezve idén számos rendezvény várható Miskolcon a városi önkormányzat támogatásával. A rendezvénysorozat egyik fontos eleme annak a – civilek által megmentett – terepasztalnak a felújítása és későbbi bemutatása, amely a kohászat 1868-ban létrehozott, teljes vasgyári gyártelepét ábrázolja.

Tekintettel arra, hogy az egykori diósgyőri kohászat épületállománya nagy részben kihasználatlan, vagy el is bontották már, a gyárterület működésének megértéséhez minden forrás – akár egy makett is – fontos adalékul szolgálhat. Az egykor az igazgatóság dísztermében elhelyezett modell az elmúlt évtizedek viszontagságai nyomán mára erősen sérült, ezért azt a Kohászati Gyűjtemény a volt gyári dolgozók visszaemlékezései alapján kívánja helyreállítani. A terepasztalt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara fogadta be, és ad lehetőséget arra, hogy megújuljon.

Hétfőn délelőtt 9 órától három kohómérnök vállalkozik arra, hogy az emlékeik és ismereteik alapján segítsék a pontos munkát. Ketten a valamikori kohászat igazgatói voltak: Nyitray Dániel, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület diósgyőri csoportjának elnöke és Sipos István, az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, harmadikként Harcsik Béla, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteményének muzeológus-intézményvezetője.

A rendezvény nyitott, helyet és lehetőséget biztosít volt dolgozóknak, kutatóknak, hogy emlékeikkel, archív fotóikkal segítsék az együtt gondolkodást. A szervezők tehát várják mindazok jelentkezését, akik szívesen részt vennének ebben, és bekapcsolódnának a közös és hasznosítható ipartörténeti nosztalgiázásba.

Az érdeklődők előzetes jelentkezését a tothviktor@vasgyar.hu e-mail-címen várják, illetve a Facebookon a „Diósgyőri sínek” nevű oldalon.


Source URL: https://minap.hu/cikk/vasgyari-nosztalgia-makettepites-kos-hazban