A megyei központi kórház az egyik legfelkészültebb az országban

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 10. péntek 14:50
Bár megyénkben egyelőre nem szabadult el a koronavírus-járvány, a felkészülést nem lehet elhanyagolni.
Dr. Révész János főigazgató

A megyei, illetve a miskolci járványügyi helyzet eddig kedvezőnek mondható. A többi megyéhez képest itt alacsony a fertőzöttek száma, a vírus egyelőre nem terjedt el szélesebb körben. „Ha ránézünk Magyarország járványügyi térképére, akkor láthatjuk, hogy kezdenek gócpontok kialakulni – mondta el dr. Révész János, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. – Ezek közé tartozik Budapest, illetve Pest, Fejér, Győr-Sopron, Baranya és Csongrád megye, valamint Nyíregyháza és környéke. Úgy tűnik, hogy ezeken a területeken a fertőzöttek száma gyorsan növekszik. A mi régiónkban eddig észlelt betegeknél behurcolt esetekről beszélhetünk. Akiket mi kezeltünk, azoknál valamennyi esetben külföldi kontaktot tudunk beazonosítani, és a mi kórházunk még olyan esettel nem találkozott, ahol a beteg a saját környezetében további megbetegedéseket okozott volna. Ha lakosságszámra vetítjük ki, hogy Borsodban mennyi igazolt fertőzött beteg van (ez a szám szombaton reggel 10 – a szerk.), akkor azt mondhatom, hogy az országban az egyik legjobb helyzetben lévő megyéről beszélhetünk.”

A húsvéti hosszú hétvége alatt jó idő lesz, ami nagyon sok embert csábít arra, hogy kimozduljon otthonról. Felvetődik a kérdés, hogy emiatt kell-e tartani a fertőzés terjedésétől? „Erre sajnos egyértelműen igennel válaszolhatok. Amennyiben a húsvéti ünnep alatt az állampolgárok nem tartják be, hogy ne utazzanak sehová, lehetőleg maradjanak otthon, akkor a fertőzések sokasága indulhat el azokra a területekre, amelyek jelenleg kedvezőbb helyzetben vannak. Amikor a kormány azt kommunikálja: kijárási korlátozások vannak érvényben, ugyanakkor megjelölt több pontot, amelynek mentén az emberek elhagyhatják a lakhelyüket, akkor ez azt jelenti, hogy ez csak akkor történjen meg, ha mindenképpen indokolt. Továbbra is azt kérjük, hogy az alapszemlélet az legyen: csak nagyon fontos esetekben mozduljunk ki, és az emberi kontaktok számát csökkentsük a minimálisra. A jó idő egyre inkább kivonzza az emberek a szabadba. Ez még nem lenne baj, ha egyesével sétálnának, kerékpároznának, de sajnos nem ez a tapasztalat. Én magam is találkoztam 20-30 fős kiránduló csoportokkal. Ezeket a helyzeteket kerülni kell, mert ha nyílt térben 2 méteres távolságon belül vagyunk olyan emberrel, aki hordozza a vírust, akkor fennáll a fertőzés veszélye. A húsvét és a jó idő tehát nem jelenti azt, hogy a kijárási korlátozás ellenére mindenképpen ki kell mozdulnunk.”

A Semmelweis Tagkórházat kiürítették, járványkórházzá alakították. Miként kell ezt elképzelni: üresek az épületek, semmi nem történik ott? „Ezt nem mondanám. A Semmelweis telephely kiürítése azt jelenti, hogy az ágyak, orvosi berendezések nagyobb részt a helyükön vannak, a korábbi személyzet mintegy 70 százaléka rendelkezésre áll. Jelenleg is fekszenek ott betegek: részben olyanok, akik speciális ellátásra szorulnak, részben pedig olyanok, akiknél a fertőzés gyanúja felmerült és kivizsgálás alatt állnak. Közben a gyógyító személyzetnél különböző tréningeket, oktatást tartunk. Számos előkészítő folyamatot kellett az elmúlt hetekben koordinálnunk. Kiépítettünk egy lélegeztető központot, amely 30 beteg kiszolgálására alkalmas. Ki kellett alakítanunk egy járványügyi műtőt, ahol azokat a fertőzött pácienseket tudjuk megoperálni, akiknél ez szükséges. A kórház területén 13 műtéti szakma van jelen, ezeket a műtőket úgy kellett átalakítanunk, hogy az alapoperációkat el tudják végezni. Most építünk ki egy dializáló állomást, mert fel kell készülnünk a megfertőződött vesebetegek kezelésére is. Számos más kórházüzemeltetési problémát kellett megoldanunk; ilyen az étkeztetés, a szennyes ruhák tárolása, a speciális takarítási problémák, az orvosi eszközök sterilizálása, fertőtlenítése. Mindezt az elmúlt tíz napban kellett megoldunk, átszerveznünk, emiatt nagyon serény munka folyt itt, még ha ez kifelé nem is látszott.”

Sokan szenvednek krónikus betegségben, akik gyakran nem tudják, mi most a teendőjük. „A fertőzési veszély csökkentése céljából, és hogy a gyógyítási kapacitást a koronavírussal fertőzöttekre lehessen koncentrálni, a kórházak mindazokat a beavatkozásokat halasztják, illetve eltekintenek tőlük, amelyek nem életmentőek, nem fenyegetnek maradandó egészégkárosodással. Vannak krónikus betegségben szenvedők, a cukorbetegek, a magas vérnyomásos páciensek, akiknek a terápiáját elvileg beállították, a szükséges gyógyszereket a háziorvosok fel tudják írni. Mi magunk is a szakrendelések többségét tovább üzemeltetjük, ezeknek a rendelési idejéről mindenki tájékozódhat a kórház honlapján. Az egészségügyi ellátás tehát nem szűnt meg, csak nagyon erőteljesen racionalizáltuk annak érdekében, hogy a járványügyi helyzethez alkalmazkodni tudjunk.”

Szinte mindenkinek a fejében megfogalmazódik a kérdés: mi várható a következő napokban, hetekben Miskolcon, a megyében? „A kórházunk a megbetegedések ellátására maximálisan felkészült. Mind infrastruktúrában, személyzeti állományban, képzettségben, vagy éppen fogyóeszközben a mi intézményünk az egyik legjobban felkészült az országban. A másik kérdéskör, hogy lesz-e probléma, lesznek-e betegek? Úgy gondolom, hogy ez csakis a lakosság fegyelmezettségén múlik. Egyértelműen látszik, hogy ha az emberek betartják a kihirdetett szabályokat, azaz ha otthon maradnak, nem kerülnek kapcsolatba másokkal, hangsúlyt fektetnek a kézfertőtlenítésre, akkor igen nagy valószínűséggel a megbetegedési ráta nem fog emelkedni. Ezért lenne fontos, hogy a húsvéti látogatásokat, kirándulásokat is mellőzzük.”


Source URL: https://minap.hu/cikk/megyei-kozponti-korhaz-az-egyik-legfelkeszultebb-az-orszagban