Idén nem, vagy csak online ballag majd a vén diák

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. április 22. szerda 14:00
A végzősök elkeseredettek, mert most a szerenádokat sem tarthatják meg, pedig szeretnének méltó módon elbúcsúzni iskolájuktól és tanáraiktól.
Címképünk tavaly, egy miskolci középiskola végzőseinek ballagásán készült | Fotó: MiNap-archív

Nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás miatt az idén végző diákok is. Amint az ismert, az általános és középiskolák tanulói március 16-a óta úgynevezett tantermen kívüli, digitális munkarendben tanulnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a diákok otthon végzik feladataikat, melyeket a home office-ból adnak nekik a tanárok, akik óráikat is így tartják meg,

Tanulni még csak-csak lehet otthon is, érettségizni azonban nem. A vizsgák sem lesznek azonban olyanok, mint egy átlagos évben: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem olyan régen jelentette be a kormány döntését, mely szerint idén csak írásbeli vizsgákat tesznek majd a diákok. Szóbelizni csak kivételes esetben, olyan tárgyakból lehet, amit írásban nem lehet megoldani.

Előrehozott érettségit sem lehet most letenni, csak azok vizsgázhatnak, akik most fejezik be a 4., 6. évet. Idén 113 ezren jelentkeztek érettségire, közülük 83 ezren érettségizhetnek le, 3178 diák tehet szóbelit, a vizsgákat elvileg május 4-én kezdenék, és két hét alatt le is zavarnák azokat. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ehhez hozzátette, amennyiben a járványhelyzet megkívánja, „mozgatják” a vizsgák időpontját is. 

A szerenádok, ballagások viszont egészen biztosan elmaradnak, ami eléggé megviseli az általunk megkérdezett végzős diákokat.

Csak egyszer van ilyen alkalom

Fotiu Petra

Fotiu Petra, a Balázs Győző Református Gimnázium diákja nagyon sajnálja, hogy elmaradnak az idei ballagások, mert ilyenre – megfelelően elbúcsúzni az iskolától, a tanároktól – az ember életében csak egyszer van alkalom.

– Bent az iskolában márciusban 13-án jártunk, akkor találkoztunk egymással és tanárainkkal utoljára. Aztán egyik napról a másikra hirtelen „mindennek vége lett”. Pedig a szerenádra is sokat készültünk és vártuk, de a helyzetre való tekintettel azt beszéltük, hogy online szerenádot fogunk tartani a tanároknak. Ami engem illet, az érettségit én május 4-én megkezdeném, nem tolom későbbre, de nagyon ijesztő a helyzet és félek, hogy ha több száz diák megindul Miskolcra május 4-én, az ronthat esetleg a helyzeten – mondta.

Online kivitelezhetetlen

Fekete Viktória

Nem éli meg jól a mostani szituációt Fekete Viktória sem, aki a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnázium és Szakközépiskolájának 12. D osztályába jár, ő informatika tagozatos.

– Engem személy szerint nagyon elszomorít, nem tudunk rendesen elköszönni az iskolánktól és egymástól, pedig nagyon vártuk, hiszen ez egy középiskolai hagyomány, amiben szerintem mindenki részt szeretne venni. A mi esetünkben az online szerenád teljesen kivitelezhetetlen, meg aztán úgyse adná át azt a hangulatot, amit valójában magában rejt a szerenád. Esetleg ha vége lesz ennek a vírushelyzetnek, utána tartani egy szerenádot, de erre se látok sok esélyt – hangsúlyozta.

Pótolni szeretnék

Csordás Henrik

A Földes Ferenc Gimnáziumba 12. B osztályába járó Csordás Henrik azt mondta, később mindenképpen pótolni szeretnék legalább a szerenádot.

– A március közepén történt bejelentés után reménykedtünk, hogy a ballagásokat és a szerenádot meg tudjuk majd tartani. Már csak azért is, mert  kisebb korunk óta beszéltünk róluk és nagyon sajnáljuk, hogy elmaradnak, hiszen ezek az események adták volna meg az igazi végzős hangulatot. Sajnos így nem tudunk megfelelő módon elbúcsúzni egymástól, a tanárainktól és az iskolától. Mindenképp szeretnénk pótolni, mert ilyen alkalom egyszer adódik az ember életében és mindenki számára egy örök emlék marad. Valószínűleg erre a járvány lecsengése után kerül sor, remélhetőleg még a nyár folyamán, egyáltalán nem szeretnénk elengedni. Ami a ballagást illeti, az iskola részéről van egy olyan felvetés, hogy online módon tartsuk meg, de konkrétumokat még nem tudunk sajnos – tette hozzá a speciális matematika tagozaton tanuló diák.


Source URL: https://minap.hu/cikk/iden-nem-vagy-csak-online-ballag-majd-ven-diak