Negyven kilométerrel bővülhet a kerékpárút-hálózat

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 13. szombat 15:04
Van olyan szakasz, ahol lassan végeznek a szakemberek és olyan is, ahol az engedélyekre várnak.
Kerékpárral a Szentpéteri kapuban - Fotó: Mocsári László

Majd’ negyven kilométerrel bővülhet a már meglévő miskolci kerékpárút-hálózat: 21 kilométeren új szakasz épül, 18 kilométeren pedig felfestik a kerékpárosok számára kijelölt utakat. A beruházások több mint kétmilliárd forint vissza nem térítendő uniós forrásból valósulhatnak meg.

Még kész sincs, de már használják

A Katalin utcát és a Mechatronikai Ipari Parkot összekötő új kerékpárút Szentpéteri kapui szakaszát márciusban kezdték el építeni, a munkálatok július közepére fejeződhetnek be. A kivitelezés alatt álló rész a Szentpéteri kapui Ipari Parktól a város északi határáig tart. A Mechatronikai Ipari Parkon keresztül egészen a szirmabesenyői határig lehet majd a belvárosból tekerni. A bicikliút teljes egészében még nincs kész, de a kerékpárosok már elkezdték használni.

Mint ismert, a miskolci önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert 485 millió Ft vissza nem térítendő támogatással 2018-ban kezdte meg a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Kerékpárút létesítése” című projektje megvalósítását. A kerékpárral közlekedők igényeit teljesíti a város azzal, hogy a Bosch -ipartelep és a belváros között, a Katalin utcával bezárólag kerékpárutat alakít ki. Ez részben kerékpáros nyom felfestésével, részben forgalomtól elválasztott új gyalog- és kerékpárút építésével valósul meg. Ilyen új kerékpárút épül a Huba utcától a város határáig. Mintegy hat kilométernyi új út készül a két keréken közlekedőknek.

Át az erdőn, Lillafüredre!

A Móra Ferenc utca végéről indul majd a Lillafüredre vezető erdei bicikliút - Fotó: Juhász Ákos

Több helyszínen is épülnek majd a közeljövőben kerékpárutak, melyek a jelenlegi hálózathoz kapcsolódnak – írta érdeklődésünkre a miskolci önkormányzat. Az új szakaszok közül talán a legjobban a Lillafüredre vezető kerékpárutat várják – ennek lehetséges útvonala a közelmúltban került ki a népszerű közösségi portálra, melyet nagyon sokan véleményeztek. Az önkormányzat megerősítette, a szakasz engedélyezési tervei elkészültek, jelenleg a hatósági-szakhatósági-üzemeltetői hozzájárulások beszerzésén dolgoznak a szakemberek, ezt követően kezdődhet el az engedélyeztetési eljárás.

Az új építésű szakasz a Móra Ferenc utca végétől indul majd és a kisvasút nyomvonala felett, lehetőség szerint a már meglévő erdészeti utakon vezet, gyakorlatilag végig erdei kerékpárútként, több pihenőhellyel. „Végpontja a Szent István barlang előtti- és az Ózon panzió melletti aszfaltos nagy parkoló”. A közel hat kilométeres erdei kerékpárút kivitelezése az önkormányzat tervei szerint 2021 tavaszán kezdődhet, és a jövő év őszén már használható is lesz.

Át a városon

Az önkormányzat tájékoztatása szerint egyszerre több kerékpárút-fejlesztéssel kapcsolatos projekt - azon belül több projektelem - terveztetése és engedélyeztetése tart. Több helyszínen épülnek majd a közeljövőben kerékpárutak, melyek a jelenlegi kerékpárút-hálózat figyelembe vételével biciklizhető útvonalat biztosítanak Miskolc déli városrésze (Pesti út környezete) és Lillafüred között.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a fejlesztések során összekötik Miskolctapolcát Görömböllyel és a déli városkapuval, egészen a 3-as út mentén, Mályi felé. Kerékpárút épül a Komlóstető felől a Gózon Lajos utcától a Muhi, Szervezet és Tokaji Ferenc utcán át a vár térségében a meglévő kerékpárútba becsatlakozva, és út épül Harsány és Kisgyőr felé, ami része a Miskolc-Kisgyőr-Eger kerékpáros fejlesztési projektnek.


Source URL: https://minap.hu/cikk/negyven-kilometerrel-bovulhet-kerekparut-halozat