Miskolcon is lesz légi szúnyoggyérítés  

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 30. csütörtök 11:03
A levegőből is irtják majd a szúnyogokat augusztus 3-án és 4-én - közölte a városháza sajtóosztálya. 

A napnyugtát megelőző másfél órában történik majd a művelet, rossz idő esetén pedig augusztus 4-én és 5-én végzik el a repülőgépes szúnyoggyérítést. 

Légi, kémiai szúnyogirtásra alapvetően az állami szúnyoggyérítési programban van mód, a földi biológiai irtással kiegészülve összesen legfeljebb 30 ezer hektárnyi területen. Arról, hogy mely városokban, településeken végeznek légi, kémiai irtást, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megbízott szakértő véleménye alapján döntenek, mivel a központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem koordinálja. 

Miután azonban a katasztrófavédelem arról tájékoztatta az országos tiszti főorvost, hogy az elmúlt hetek, hónapok intenzív esőzései miatt annyira elszaporodtak a szúnyogok, hogy a gyérítésük a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem végezhető el megfelelő hatékonysággal, a Nemzeti Népegészségügyi Központ 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást. 

Mivel Miskolc korábban nem szerepelt azoknak a településeknek a listáján, ahol a katasztrófavédelem eredeti tervei szerint végeztek volna légi szúnyoggyérítést, Veres Pál polgármester szerdán levélben kérte a szervezettől, hogy a borsodi megyeszékhelyen is végezzenek repülőgépes irtást. 

Az elmúlt hónapok szokatlanul esős időjárása után ugyanis Miskolcon is érezhetően megnőtt a csípőszúnyogok száma. Irtásuk megkezdéséről a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. azonnal intézkedett és azóta is folyamatosan végeztet földi, biológiai irtást nemcsak a lakóterületek, hanem a vizek és vízfolyások környékén is. Miskolc városa költségvetésében idén csaknem 28 millió forintot különített el a szúnyogok elleni védekezésre, melyből idáig több mint 13 millió forintot már fel is használtak. 

Az augusztus 3-ra és 4-re tervezett repülőgépes szúnyogirtásnál használt készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, a hatóanyaga pedig néhány óra alatt lebomlik.

Ennek ellenére a szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján takarják le, vagy gyűjtsék össze és vigyék be. 

A szúnyogirtás ideje alatt és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt használó szellőztető, vagy klímaberendezéseket kikapcsolni.

 


Source URL: https://minap.hu/cikk/miskolcon-lesz-legi-szunyoggyerites