Új utat mutatnak a bükki borokhoz

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. augusztus 19. szerda 08:35
Nyitott pincékkel, bükki borokkal, finom ételekkel, kellemes zenével és gyermekprogramokkal várja a látogatókat az Avasi Pincetúra. A gasztronómiai eseményt első alkalommal rendezik meg augusztus 20-án délután 4 órától a Kisavason.

Új kezdeményezés indul útjára Miskolcon – jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón, amit a program egyik helyszínén, a Creppy Centerben tartottak meg kedden. Sándor-Sugár Eszter ötletgazda és szervező rámutatott, a boros rendezvényeken döntően a barátoké, a szórakozásé a főszerep. Ilyenkor is le kell azonban kötni a gyerekeket – így született meg az ötlet, hogy az Avasi Pincetúrán számukra is kínáljanak elfoglaltságot. Ugrálóvár, csúszda, kuckó, élménysarok – csak néhány programelem a sok közül.

– Minden állomáson, ahol a szülők kellemesen elborozgathatnak és finom ételeket kóstolhatnak, a legkisebbeknek is kínálunk kreatív elfoglaltságot – tette hozzá.

Fotó: Kujan István

De nem csak ebben szeretnének újat mutatni a boros rendezvények lelkes látogatóinak: az új borászgeneráció kinevelése is célként jelent meg a program megálmodásakor. – Ha ezt nem kezdjük el maholnap, akkor nem lesz utánpótlás. Hiszen egyszer mi is kiöregszünk – mutatott rá Sándor Zsolt borász, a program másik szervezője.

– Keressük az utat a fiatal, pályakezdő borászokhoz. Tapasztalatainkat szívesen megosztjuk velük.

A támogatás azonban nem merül ki ennyiben: a rendezvény szponzora, egy egri oktatási központ felajánlotta, hogy a Pincetúrán elérhető kérdőív kitöltői közül egy szerencsés nyertes térítésmentesen vehet részt az egyik tanfolyamukon. – Valakit tehát hozzá tudunk segíteni ahhoz, hogy borász legyen.

S ha valaki már borászkodik, idővel minden bizonnyal egy pincét is vásárol a történelmi Avason. A jó „gazdákra” pedig szükség is van – fogalmazott Richter Attila borász, pincetulajdonos, aki informatikusként maga is szőlész-borász szakot végez Egerben.

– Sok pincének van már tulajdonosa, de kevesebbnek gazdája; vannak még elhanyagolt pincék. Azt szeretném, hogy ez megváltozzon. Jó kezdeményezésnek tartom, hogy igyekszünk fiatalokat megnyerni az ügynek. A pincék ideálisak egy ifjú borásznak a szárnybontogatásra – tette hozzá.

Az Avasi Pincetúra jó hírének viteléhez mi is hozzájárulhatunk majd – akár fotóinkkal is. A több mint 90 éves Miskolci Fotóklub Egyesülettel közösen pályázatot hirdetnek a szervezők. Fekete Zoltán egyesületi elnök elmondta, öt képpel indulhatnak a fotósok az értékes nyereményekért. Két kategóriában (18 év alatt és fölött) bárki nevezhet, aki fényképet készít a programon, és azokat még a rendezvény ideje alatt feltölti az Avasi Pincetúra Facebook-oldalára. A képeket aztán egy háromtagú szakmai zsűri bírálja el.

– A fotográfia jó eszköz arra, hogy sok embert megszólítsunk saját élményeink megörökítésével és megosztásával – tette hozzá.

A programban részt vesz, és várja a vendégeket:

Palmetta Pince, Hajdu Roland Pincészete, K.T. Pince, Avasi Présház, Sándor Zsolt Organikus Pincészete, a Nagy-Szögedi Pince, Csáter Apó Pincéje, Bűdi Borház, Richter Pince és a Tégel Pince.

Gasztroélményt kínál:

Aranykorona Történelmi Étterem, Creppy Center, Gulyásbomba, Villamerica Steakhouse, Mádi sajt, Nagy-Nádházi Réka kézműves sütiműhelye, valamint a Bab és Víz kávé.


Source URL: https://minap.hu/cikk/uj-utat-mutatnak-bukki-borokhoz