Kiállnak a színművészeti mellett

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 25. péntek 12:38
Az erről szóló nyilatkozatot a helyi képviselők többsége ellátta a kézjegyével.
Bazin Levente Fotó: Mocsári László

Tizenhat miskolci önkormányzati képviselő írta alá azt a nyilatkozatot, melyet Bazin Levente közérdekű hozzászólásként olvasott fel a csütörtöki közgyűlésen, és amelyben szolidaritást vállalt az idén 155 éves Színművészeti és Filmművészeti Egyetem oktatóival és hallgatóival. Erről a politikus beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. 

Bazin Levente kijelentette, nem frakciókat, pártokat kért az SZFE melletti kiállásra, hanem megválasztott, felelős képviselőket. „A nyilatkozatot aláírók között független önkormányzati képviselő is akad, de kézjegyével biztosította támogatásáról az egyetemet a teljes Velünk a Város frakció. A szöveget meghallva a Fidesz-KDNP képviselői inkább kimenekültek a teremből, aznap mondjuk nem először, szóval nem lepődtem meg. A lényeg, ők sem akkor, sem pedig később nem jelentkeztek, hogy aláírnák a nyilatkozatot” – jelentette ki. 

A közgyűlésen felolvasott nyilatkozatban Bazin Levente a többi között úgy fogalmazott: az 1865-ben alapított SZFE, amely saját előadói színpaddal is rendelkezik, évente húsznál több művészi területen indít különböző szintű képzéseket. Az oktatók és a hallgatók közös munkáinak eredményét számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el. Olyan vezetők tették fogalommá az intézményt, mint Paulay Ede, Ódry Árpád, Nádasdy Kálmán, Várkonyi Zoltán, Huszti Péter, Ascher Tamás – a sor hosszan folytatható.


Az elmúlt hónapok kormányzati szintű beavatkozásai miatt, a SZFE átalakítása veszélyezteti a magas színvonalú, eredményes, világszerte elismert szabad munka folytatását, sőt előrevetíti annak ellehetetlenítését. Az ezzel szemben fellépő diákok akcióját legitim eszköznek tartják.

 

A nyilatkozatot aláíró képviselők
Badány Lajos, Bartha György, Bazin Levente, Borkuti László, Cseléné Figula Edina, Erdei Sándor, Fodor Zoltán, Kopcsó Gábor, Hegedűs Andrea, dr. Mokrai Mihály, Révész Péter, dr. Simon Gábor, Szarka Dénes, Szilágyi Szabolcs, Szopkó Tibor, Varga Andrea


Source URL: https://minap.hu/cikk/kiallnak-szinmuveszeti-mellett