Mesterséges intelligencia napelemes rendszereknél

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 12. kedd 09:47
Mesterséges intelligenciára épülő napelemes rendszer fejlesztésében vesz részt egy miskolci cég. A PV Napenergia életében jelentős változás kezdődött idén. A hétéves cég gazdasági ügyvezetőjével, Nagy Bálinttal beszélgettünk. (x)
Nagy Bálint, gazdasági ügyvezető (fotó: Sebők Péter)

Legutóbb a német AEG márka kapcsán olvashattunk a napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó PV Napenergiáról a helyi sajtóban. Izgalmas éveket tudhat a háta mögött a miskolci gyökerű cég.

Nagy Bálint: Valóban, a napenergia felhasználásának hazai fejlődéséből lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk kivenni a részünket. Jelentős fejlődésen mentünk keresztül hét év alatt egy kiváló piaci környezetben. Az egyik nagy eredményünk, hogy intenzív tárgyalássorozat után sikerült megállapodást kötnünk a frankfurti Solar Solutions céggel. Ők forgalmazzák a német AEG szolár technológiát több mint negyven országban. Ennek köszönhetően az ismert világmárka egy kicsit miskolci kötődésű is lett. Az azóta eltelt időben a brand szolártermékeinek hazai hivatalos forgalmazói lettünk, így ügyfeleinknek magas minőségű napelemekből álló rendszereket telepítünk. Az AEG termékeire külön viszonteladói kereskedelmi üzletágat építettünk, amellyel a hasonló gondolkodású, minőségben érdekelt telepítő cégeket kívánjuk szolgálni.

Az iparágban kiemelten fontos az innováció. A cég ezen a téren milyen eredményeket tud felmutatni?

Az elmúlt 10 évben a technológia rohamléptekben fejlődött, köszönhetően a megújuló energia iránti fokozódó igényeknek. A magyarországi keresletet az uniós támogatási források húzták jelentősen. Ennek következtében cégünk életében is folyamatos fejlesztésekre volt szükség, technológiai, piaci és humánerőforrás tekintetében egyaránt. Az AEG-vel való együttműködésnek köszönhetően hazánkban elsőként terveztünk és telepítettünk olyan energiatermelő egységeket, ahol mesterséges intelligenciára épülő, szenzoros rendszerrel lehet a napelemek működését akár egyesével is nyomon követni, ezzel kikerülve egy esetleges műszaki meghibásodásból fakadó üzemszünet veszteségeit. Az eszköz fejlesztéséhez fiatal mérnökeink munkájával közvetlenül is hozzá tudtunk járulni. Jelenleg is együtt dolgozunk egy magyar mérnökirodával, akik egy olyan villamosenergia elosztó rendszert fejlesztettek ki, amit napelemmel kombinálva lehetőség van társasházakban élők számára, hogy lakásaikat megújuló energiával lássuk el, maximális energiabiztonság mellett. Ez, ismerve a miskolci társasházak mennyiségét, csak városunkban jelentős megújuló energiafejlesztés lehet egyéni és közösségi szinten is. Sikeresen vettünk részt az első úgynevezett pilot projekt kivitelezésében, amelyet egy éve adtunk át Győrben.

Ez a több lábon állás és folyamatos fejlesztés egy stabil üzleti és pénzügyi hátteret igényel.

A kezdetek óta törekszünk a független működés kialakítására ügyvezető és tulajdonos társammal, Szabó Zoltánnal, aki a cég műszaki, technológiai részéért felelős. Éveken keresztül az eredményeink egy jelentős részének visszaforgatásából oldottuk meg a fejlesztéseket. Sok esetben nagy segítséget jelentettek azok az elnyert uniós támogatási források, amelyek vállalkozások gazdaságfejlesztését, munkahelyek teremtését támogatták.
Ahogy egyre intenzívebben növekedtünk, mi sem kerülhettük el a piaci banki hitelek igénybevételét. Ezek azonban csak egy bizonyos fejlettségi szintig jelentettek megoldást. Idén jutottunk el oda, hogy a stabilabb üzleti környezet megtöbbszörözheti a hatékonyságunkat.

Ezek alapján jutottunk el a Bravogroup Holdinghoz. A kapcsolódásunk révén egy olyan többdimenziós üzleti család részeivé váltunk, amely a tőkestabilitáson túlmutatóan az üzleti folyamataink számára további szinergiákat biztosít. Az egyesüléssel már nemcsak a napelemes rendszerek iránti jelenlegi keresletből fakadó biztonságot, hanem egy tapasztalt partner üzleti rendszereit és kultúrájának hatásait tudjuk beépíteni a mindennapi működésünkbe.

Ennek van olyan hozadéka is, hogy kiszámítható, biztos munkahelyeket tudnak nyújtani munkavállalóiknak? 

A Bravogroup Holdinghoz való csatlakozásunk legnagyobb hozadéka, hogy munkatársainknak hosszú távú megélhetési lehetőséget tudunk nyújtani. A munkaerő megtartása mellett, a már említett szinergikus hatások miatt, az innováció menedzselése során, elsősorban helyi, képzett munkaerőt tudunk foglalkoztatni. Irodai csapatunk zöme a Miskolci Egyetem valamelyik karán végzett. Kollégáink az épületgépészet, energetika, villanyszerelés, tetőfedés, vidékfejlesztés, logisztika, pályázatírás, mérnöki tudományok, informatika, közgazdaságtan területéről származó ismeretekkel, egy színes tudásbázist képviselnek. Sikerült egy jó szellemiségű, produktív közösséget összehozni, amit nemcsak mi gondolunk így, de például a Dreamjobs álláskereső portál által életre hívott Szerethető Munkahelyek versenyben szavazó közönség is, hiszen a díj 2017-es alapítása óta minden évben a legszerethetőbb 100 díjazott cég között szerepelhettünk, így idén már negyedik alkalommal. A csapatszellem és kvalifikáltság elengedhetetlen küldetésünk teljesítésében, aminek globális és lokális vonzata is van. Ezek alapján büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhatunk a klímaváltozás elleni küzdelemhez, egy tisztább ország megteremtéséhez és egy ismét virágzó Miskolc létrejöttéhez.

Mit üzenne olvasóinknak?

Három fontos dolgot: használjanak megújuló energiát; a zöld a fáké, ültessenek; és végül: Hajrá, Diósgyőr!

PV Napenergia

A Bravogroup Holdingról
A Bravogroup Holding Magyarország egyik legnagyobb magántulajdonban lévő infokommunikációs vállalkozása. A vállalatcsoport gyökerei 1981-ig nyúlnak vissza, a szélesebb tevékenységi kör és a vezetői réteg 1992-től alakult ki, a jelenlegi tulajdonosi struktúra a 2000-es években. Nettó árbevétele mintegy 100 milliárd forint, a cégcsoport tagjai irodatechnikai-, telekommunikációs-, informatikai- és energetikai termékeket forgalmaznak, projekteket valósítanak meg, illetve szolgáltatásokat nyújtanak.


 


Source URL: https://minap.hu/cikk/mesterseges-intelligencia-napelemes-rendszereknel