Miskolcra hozta Indiát​

M-Kiss Judit
Utoljára módosítva
2021. február 12. péntek 08:40
Indiai termékenységi tánc, vallási ünnep, közösségi szellem és piaci hangulat. Színek igazi kavalkádja fogadhatná a Feledy-házba látogatót, már ha nyitva lenne a Miskolci Galéria háza. A korlátozások okán a kulturális intézmények továbbra is zárva vannak, de amint kinyílik a világ, a Feledy-ben szó szerint is kinyílik. A miskolci télből az indiai nyárba látogathatnak a művészet kedvelők.
Fotók: Mocsári László

Szeretett volna képzőművész lenni, de több sikertelen felvételi miatt letett tervéről Veres Lajos egykor. Műszaki pályát választott végül, aminek köszönhetően bejárta szinte az egész világot. Járt Kuvaitban, Izlandon, Kínában, valamint Marokkóban is. Indiát és Nepált pedig már magánemberként hódította meg.
– Nincs két egyforma kultúra. Mind más volt, és mind csodálatos, ami viszont a leginkább megfogott, és elvarázsolt, az India. Kétszer is visszatértem oda – mondta a művész, aki sosem mondott le végleg a képzőművészetről.

Veres Lajos Kunt Ernőtől tanult rajzolni, valamint festeni is, így az élete szerves része maradt a művészet. Több csoportos és önálló tárlata is volt már. Legutóbbi tavaly novemberben nyílt kiállítása a Feledy-házban, ám a pandémia miatt a közönség még nem láthatta. A műszaki területen dolgozó, de festészettel is régóta foglalkozó művész indiai és nepáli élményeit idézte fel alkotásain. A legtöbb festményen az embereké a főszerep, de a Nepál és India természeti értékei is mély nyomot hagyott a művészben.

– Amikor Nepálban jártam, akkor tulajdonképpen ez is a program része volt, hogy megnézzük a napfelkeltét. Csodálatos volt, ezt is megörökítettem – emelte ki Veres Lajos, hozzátéve, hogy a természet szépsége mellett az érintette meg leginkább, hogy milyen boldogok, kedvesek az ottani emberek, és milyen nagy a nyüzsgés.
A tavaly november közepén nyílt kiállítást várhatóan bárki láthatja majd, ha a korlátozások engedik.​


Source URL: https://minap.hu/cikk/miskolcra-hozta-indiat