Új elemmel bővül a Magyar Falu Program

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 27. szombat 08:45
Idén már a falusi kisboltok működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt boltok újranyitását is támogatja a kormány. A program egyik fontos célkitűzése, hogy az ötezer és ez alatti lakosságszámú településeken megálljon a népességcsökkenés. Az életkörülmények javítását szolgáló intézkedésekre idén több mint 250 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.
Fotó: Mocsári László

A Magyar Falu Program 2018-ban indult, idén ismét bővül. Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, az idei évtől bevonják az első piaci szereplői kört. – Ezek pedig a falvakban működő kisboltok. Illetve azon a körülbelül háromszáz településen, ahol már nem működnek boltok, ezeknek a megnyitásához vagy újraindításához kínálunk támogatást.

A térségben több települést is érintett a program. Az elmúlt két évben Sajókeresztúr és Szirmabesenyő is pályázati forráshoz jutott. Csöbör Katalin, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője elmondta, az utakat újították fel, orvosi eszközöket vásárolhattak és például az óvodai tornaszobák is megújulhattak.

Az Arnóti Tájházban körülbelül hatszáz olyan tárgy található, amelyeket a helyiek adományoztak azért, hogy azokat bárki megtekinthesse. Régen használati eszközök voltak, ma emlékek. A legtöbb ritkaságnak számít, van, ami több mint százéves. 

A tájház 2019 októberében készült el. A Magyar Falu Program keretében csaknem ötmillió forintból újították fel az épületet kívül belül. Darnyiné Kövesdi Erzsébet, az Arnóti Tájház vezetője elmondta, nagyon szívesen jönnek el a helyiek. – Ha nyitva vagyunk, körbenéznek, hiszen itt a saját emlékeik vannak. Érzelmi kötődés is fűzi őket a tárgyakhoz – mondta. 


Source URL: https://minap.hu/cikk/uj-elemmel-bovul-magyar-falu-program