Szinte észre sem veszik a költözést a Szeder úti ovisok

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 18. hétfő 14:32
A komlóstetői gyerekek óvodáját egyszerre bővítik és energetikailag korszerűsítik. Amíg a munkálatok tartanak, a csöppségek a szomszédos Komlóstetői Református Általános Iskola egyik épületében vendégeskednek, ahol sikerült annyira befogadó környeztet kialakítani nekik a közösség összefogásával, hogy szinte észre sem veszik a változást.

Legutóbb augusztusban, a munkálatok kezdete előtt jártunk a komlóstetői Miskolci Batsányi János Óvoda Szeder Úti Tagóvodájában. Akkor javában készülődtek a gyerekek, a pedagógusok és a szülők, hogy a lehetőségekhez mérten a legkomfortosabb legyen a 2022 tavaszáig tartó vendégeskedés.

Azóta elkezdődött a tanév, a csöppségeknek pedig nem kellett messzire menniük, hiszen a szomszédos komlóstetői általános iskola egyik épületrészébe költöztek át. A történetnek külön színt ad, hogy pont oda, ahol a korábbi óvoda működött – és ahol többük szülője nevelkedett.

Jó sok kismotor volt az általános iskolában; Fotók: Juhász Ákos

A helyszínen Molnár Tiborné, a tagóvoda vezetője azzal fogadott bennünket, hogy a gyerekek zökkenőmentesen veszik az átmeneti időszakot. Ebben sok munkája volt a fenntartó Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (MIÓVI), a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft-nek, valamint a szülőknek.

Igazi családi programmá vált így a költözés, hiszen a szobák berendezésében, az udvar barátságosabbá tételében segítettek apáék és anyáék, de még egy közös festmény is készült a régi falra, amit volt óvodások és a szülők együtt alkottak meg. Jelenleg 95 gyerek 4 csoportban élvezheti ezeket a körülményeket. A tagóvoda vezetője hozzátette, azért már nagyon várják, hogy visszatérhessenek a megújult és kibővült óvodába.

Ahol egyébként egyszerre két típusú fejlesztés valósul meg. Nagyobb, szebb és modernebb lesz az óvoda, hiszen energetikai korszerűsítés és kapacitásbővítés történik egyszerre. Az épület 1992-ben épült meg, ami már önmagában elegendő idő elteltét jelenti egy kiadós renováláshoz.

Kinőtték az óvodát

A terület önkormányzati képviselője, Gazdusné Pankucsi Katalin elmondta, hogy már régóta esedékes volt a fejlesztés, hiszen évek óta szűkös a gyerekek elhelyezése. A gyors demográfiai körkép részeként kiderül, hogy a városrészbe egyre több fiatal, kisgyermekes család költözik, sőt jellemzően azok sem hagyják el a helyet, akik Komlóstetőn nőttek fel. Mindez több ovist is jelent.

Ez az óvoda már nem az az óvoda

Voltak korábban részleges felújítások, azonban ezek mind „tűzoltásjellegűek’ voltak. A mostani nagy beruházás részeként kicserélik a külső-belső nyílászárókat, a fűtést pedig napelemek segítik majd. Megújul a vízhálózat, a szennyvíz-elvezetés, a villámvédelem és a villamoshálózat is. Továbbá az épület bővül egy csoportszobával, egy fejlesztő szobával és egy tornaszobával, emellett az adminisztratív szobák is megszépülnek – tudtuk meg.

Miskolc 32 óvodájából több megújult már – kisebb-nagyobb mértékben – az elmúlt időszakban, és jelenleg is folyamatban van további intézmények fejlesztése. Közülük néhány esetben a Szeder útihoz hasonlóan energetikai korszerűsítésnek és kapacitásbővítésnek is örülhetnek majd a gyermekek.


Source URL: https://minap.hu/cikk/szinte-eszre-sem-veszik-koltozest-szeder-uti-ovisok