Ugrás a tartalomra

Játékosan mutatják meg Miskolc értékeit

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 02. csütörtök 15:51
Idén tizenötödik alkalommal szervezik meg a nagy sikerű Játékos VárosJárást.
A 15. Játékos VárosJárás sajtótájékoztatóján / Fotók: Juhász Ákos

A huszonhárom éves Itthon Miskolcon Egyesület és az általa alapított Szeretem Miskolcot mozgalom szervezi hagyományosan a miskolciak körében igen népszerű kulturális társasjátékát, a „Játékos VárosJárást”-t. Idén a vetélkedőt május 25-én, szombaton rendezik meg 8.30 és 16 óra között. A játék bázisa a Tudomány és Technika Háza, innen indul és itt zárul a verseny.

A színházé a főszerep 

Idén a játék feladatai zömében a 200 éves Miskolci Nemzeti Színházra és annak történetére fókuszálnak majd, amely közadakozásból épült és a jelenlegi Magyarország első kőszínháza. Az általában közel 300-500 főt megmozgató 15. Játékos VárosJárást a Miskolci Nemzeti Színház emeleti társalgójában sajtótájékoztató keretében harangozták be május 2-án, csütörtök délelőtt. A megszólalókat Czikora Ágnes, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója konferálta fel. 

„Nem először ér az a megtiszteltetés, hogy részt vehetek a Játékos VárosJárásban. Nagyon örülök, hogy a színház jubileumi évében a szervezésbe is bekapcsolódhatok. A Miskolci Nemzeti Színház történelmével és jelenével kapcsolatos feladatokat is igyekeztünk minél játékosabbra kitalálni, sok improvizatív és aktív részvételt igénylő elemmel. Garantáljuk, hogy a csapatok jól fogják érezni magukat” – számolt be Seres Ildikó szervező, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze. Hozzátette, hogy tapasztalata szerint a miskolciak rajonganak a színházért és sok mindent tudnak róla. 

Élményszerű ismeretterjesztés

„1984-ben találtam ki, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy olyan város vetélkedőt Történelem és ifjúság címmel, amelyhez nem az iskolapadban kell ülni. Hanem meg kell találni hozzá valamit a városban, rá kell csodálkozni, vagy meg kell érinteni valamit. Egyszer megtartottuk, aztán sokáig nem ismételtük meg. A rendszerváltozás utáni évben kezdtük újrajátszani átdolgozott formában” – osztotta meg Fedor Vilmos ötletgazda, főszervező, az Itthon Miskolc Egyesület elnöke. 

Fedor Vilmos ötletgazdáé a szó

Elmondta, hogy a kérdések miskolci kuriózumokra irányulnak majd: irodalmi, képzőművészeti, kulturális, régészeti, szakrális, történelmi és zenei területről. Akik pedig a játékban részt vesznek, úgy mehetnek haza, hogy sokkal jobban ismerik Miskolcot, mint előtte. Olyan élményszerű tudásra tesznek szert, amire az iskolában nincs módjuk. Elárulta, hogy a játékosok rendszerint vissza szoktak térni a következő évben. Idén például Londonból is lesz egy csapat. A Miskolci Tankerületi Központ pedig most először delegál iskolás csapatokat a versenyre. 

Miskolciságunkat erősíti

- Városi identitás nélkül nincs város, nincs közösség és nincs jövő. Ugyanis az együttműködések és közösségi élmények azok, amelyek Miskolcot dinamikus fejlődési pályára tudják álltani. Ezért fontos minden ilyen kezdeményezést támogatnia a mindenkori városvezetésnek - nyilatkozta Varga Andrea alpolgármester a Miskolc Televíziónak, aki maga is indul csapatával a vetélkedőn. – A Játékos VárosJáráshoz hasonló versengések megmutatják Miskolcnak az értékeit és büszkévé tehetnek minket, miskolciakat. Segítenek abban, hogy pozitív képet alakítsunk ki a városról és erősödjön a helyi identitásunk – fűzte hozzá. 

Hajdú László mecénás, a Tudomány és Technika Házának tulajdonosa

- Azok a hívószavak, amelyek a sajtótájékoztatón is elhangzottak, a sajátjaink: „miskolcivá válni, annak lenni és maradni, fiatalok, család, jövőkép.” Olyan alapértékek ezek, amelyek miatt úgy éreztük, hogy be kell kapcsolódnunk ebbe a kezdeményezésbe, mint támogató - fogalmazott Hajdú László, a Tudomány és Technika Háza és az Expert Cégcsoport tulajdonosa a Miskolc Televíziónak. 

Kifejtette, hogy korábban nem volt otthona a játéknak, ezért harmadik éve felajánlják a Tudomány és Technika Házát, mint bázist, ahol az eredményhirdetés is szokott lenni. A résztvevőknek ajándékba adott Szeretem Miskolcot mozgalom színes pólóját szintén az ő támogatásuk segítségével készítik el, amely felhívja a figyelmet a vetélkedőre és magára a városra. 

Jelentkezés feltételei: 
Négy kategóriában versenghetnek a maximum 5 fős csapatok: általános iskola felső tagozatos diákjai, középiskolások, családok és közösségek. Minden kategória győztesei értékes jutalomban részesülnek. A jelentkezéseket május 12-ig várják az Itthon Miskolcon Egyesület e-mail címére, a jatekosvarosjaras@gmail.com – ra. Az első 300 fő játékra jelentkező pólót kap ajándékba. A jelentkezésnél a szervezők kérik megadni: a kategóriát, a csapat nevét, a csapat képviselőjének nevét, telefonszámát, e-mail címét és a csapattagok pólóméretét. További információk az esemény közösségi oldalán találhatóak, valamint a megadott e-mail címen, illetve a 30/696-8564, 30/958-4078-as telefonszámokon lehet érdeklődni. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!