Ugrás a tartalomra

Brutális állatkínzás Borsodban – bedobta a Sajóba a kutyáját

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 22. péntek 13:03
Az Ózdi Járásbíróság ítéletet hozott azoknak a sajónémeti vádlottaknak az ügyében, akikkel szemben állatkínzás miatt emelt vádat az ügyészség.

Az eset még 2021 júniusában történt. A vádlott nő elhatározta, hogy felhagy fiatal felnőtt kutyája tartásával, mivel az állat számos alkalommal a láncát eltépve elkóborolt tőle. Az asszony az elsőrendű vádlottat kérte meg arra, hogy a kutya lábait drótozza össze, száját kösse be, tegye egy zsákba, és autóbusszal vigye el az ebet egy közeli településre, majd ott dobja ki

A feladat végrehajtására 5 ezer forintot és egy darab drótot adott át a férfinak, aki végül a Sajó folyó partján a kutyát egy kővel fejbeverte, és a nyakán lévő dróttal együtt a folyóba dobta.

Az ebet – fennakadva a Sajóban – másnap a helyi önkormányzat munkatársai találták meg elesett állapotban, majd értesítették a hatóságokat és az állatvédőket. Az elsőrendű vádlott bántalmazása következtében a kutya koponyája betört, sérülései különös szenvedést okoztak számára, mely az állat pusztulását is okozhatta volna.

A vádlott férfi ezen túlmenően 2020 augusztusa és 2021 májusa között egy borsodi kistelepülésen lévő, lakatlan házba tört be, ahol magához vett egy 65 ezer forint értékű motoros fűkaszát, amit később értékesített. Nem sokkal ezután egy másik ingatlanhoz ment, ahol a tetőszerkezetet megbontva jutott be a lakatlan házba. Innen különböző műszaki és ruházati cikkeket vitt magával, amiket ugyancsak értékesített.

A bíróság az elsőrendű vádlottat bűnösnek találta állatkínzás és lopás miatt, őt 2 év börtönre, mellékbüntetésül 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Elrendelte továbbá egy más eljárásban kiszabott, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását.

A másodrendű vádlottnak felbújtóként elkövetett állatkínzás miatt kell felelnie, őt a bíróság 8 hónap, végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Enyhítő körülményként értékelte az elsőrendű vádlott vonatkozásában beismerését és a kár részbeni megtérültét, a másodrendű terhelt esetében pedig büntetlen előélete esett ilyenként latba. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor az elsőrendű vádlott előéletében rejlő okok mellett a felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatti elkövetés, valamint a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottsága. Az ítéletet nem jogerős, ellene a vádlottak fellebbezést jelentettek be – tájékoztatta lapunkat Homa-Hajdu Eszter, a Miskolci Törvényszék sajtószóvivője.

(A külső kép illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!