Ugrás a tartalomra

Szemléztük az ITC bontását ellenző kommenteket

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 17. kedd 16:59
Mivel jó sokan hangot adtak ellenérzésüknek a múlt héten bejelentett kormányzati döntés kapcsán, gondoltuk ránézünk picit a Facebook-kommentekre és kiragadunk közülük párat.

Nehéz lenne tudományos besorolás alapján elosztani a kommentek típusait, de azért van néhány kategória, amelyek többször felbukkantak.

A nosztalgia

„Sajnálom, hogy erre a sorsra jut. Engem sok szép emlék fűz hozzá.”

„Milyen jó kis Baross-bálok voltak ott.”

„Nagyon helyes, hogy nem engedik lebontani sok emlék fűz hozza.”

„Sajnálnám én is, ha elbontanák. Mint ahogy sok épület Miskolcon, ez is maga Miskolc. Sokunknak voltak itt meghatározó élménye az élete során. Pl. nekem itt volt a szalagavatóm és sorolhatnám. Nincs olyan ember, aki ne tudná Miskolcon vagy akár Borsodban hol van, és mi is az ITC székház. Remélem, más megoldás születik, mert sok helyi lakos szép emlékét is elbontanák.”

"A múltat végképp eltörölni..."

Vicces vagy komoly bontási alternatívák ajánlása

„Ha már épületbontás, nem lehetne esetleg a miskolci Stonehenge-et a Hejőparkban lebontani, vagy a Junóval varázsolni valamit? Miért logikus egy masszív kész épületet nullára pusztítani a múlt miatt, felújítás és hasznosítás helyett? A jövőre kéne gondolni, fiataloknak irodaházat építeni belőle, nem a Marx tér, meg Engels utcai nyugdíjasok szavazatait megvásárolni épületbontó propagandával.”

„Ne engedjük mi miskolciak, hogy mindent leromboljanak. Akkor ezzel az erővel a Pannontenger múzeumot is le lehet bontani, mert az meg az első megyei párthaz volt. Nem rég éppen Lenint láttam bemenet! Bocsánat a példáért, de egyszerűen kinyílik a bicska az ember zsebében, amikor csak megy a pazarlás, átgondolatlanul! A lebontása és a hely átépítése is nagyon sok milliárdokat fog felemészteni. Nem hiszem, hogy a felújítást nem fedezné! A Lenin Kohászatot is tönkrevágták, az acélművet már bontják is! Azt is ideológiai szempontból!! Ez a város valamikor élt, tele értékekkel, most meg a pusztítás mellett döntenek!! Hányinger!!”

„Bontás? Szép. Az avasi bérházak bírják még ezt a kort? Még véletlenül se használják fel pl. diákoknak kollégiumi lakhatásra, vagy egyéb szállásra, olcsóbb hotelszobáknak. A Diósgyőri vár értelmetlen, pazarló felújítása 10 milliárdért az bőven belefért az adófizetőknek. A hányás kerülget ettől a rendszertől.”

„Ha ennyi pénzük van, javaslom a Vasgyár rendbetételét! Jó nagy terület, hajrá!”

Hasznosítási javaslatok az ITC épületére

„Ez vall a Fideszre. Mindent rombolni. Inkább lakásokká kellene átalakítani, mint rombolni.”

„Fiataloknak első lakás! Ki lehetne alakítani!”

„Akár apartmanház is lehetne olyanoknak, akik nem tudják az albérletet sem kifizetni, nemhogy saját lakásuk legyen. Micsoda pazarlás. A népkert mellett park... Hagyjuk már. Ki fog itt derülni később ki, hogy jár jól ezzel az egész manőverrel.”

„Ez elherdálása egy jó állapotban lévő épületnek. Azt érzem inkább egy "szobor" ledöntése a cél azzal ellentétben, hogy hasznosítsák az épületet. Sokan írták előttem: akár bérlakás, kollégium stb. De lehetne egy központi EÜ centrum is, ahol összpontosulnának az ügyeletek stb.”

„Ilyen borzalmat! Miért nem lakásokat alakítanak ki, vagy szociális otthont, stb!”

„Csak egy ötlet.... Pegasus központ?”

„De miért? Nem lehetne benne az egyetemnek tanterem vagy kollégium, vagy valami hasznos dolog? Erről ki döntött?”

Akik csak szimplán ellenzik a bontást

„Egy ekkora épület lebontása egyenes példája a pazarlásnak! Hasznosítani kell, meg kell találni a forrást a felújításhoz, hiszen a bontás és a törmelék elhordása is milliárdokat fog felemészteni!! Egy újabb betonozott tér meg teljesen fölösleges, hiszen van Miskolcon bőven. Ráadásul ott a közelben a Népkert. Simon Gábor reménykedjünk benne, hogy sikerül megmenteni a székházat!!”

„Jobb lenne megmenteni!”

„Jó, hogy Pesten kitalálják, mi a jó Miskolcon. Kár, hogy nem tudják, hogy ott van a közelben a Népkert. Egy szép, de fejleszthető park...”

„Bár nem szép épület, de attól még műemlékvédelmi szempontból érdekes. Vicces amúgy, hogy nem is olyan régen sokan tépték magukat a Vasas Művház miatt a neten, hogy "úristen lebontják" pedig csak a feliratot szedték le. Most, amikor egy ténylegesen ikonikus épületet akarnak lebontani, gondolom csak legyintenek...”

„Miért nem lehet hasznossá tenni? Csak rombolni tudunk?”

„Tiltakozom! És nem a szobor miatt!”

Akik mutyit sejtenek

„Ezt már valaki, (Mészáros) kinézete magának...”

„A lebontásáról szóló cikkekben folyamatosan feltételes módban írogatnak. Közösségi park épülhet a helyén. Vagy nem. Lehet majd valami egészen más. Azon sem lepődnék meg, ha már meglenne a vevő a telekre. Az előtte levő sok-sok éven át üresen álló füves területre pl. OTP székház épült, mellette meg, ahol óvoda volt a Providencia székház. Majd pont parkot csinálnak egy értékes belvárosi telekre. Hiszi a piszi.”

„Kampány!! Semmi több!”

„Érdekes, hogy hirtelen lett felújításra alkalmatlan. Egészen bizonyos, hogy több hasznosabb dolgot is lehetne itt csinálni, mint a bontás. De tudjuk, hogy a legnagyobb lenyúlás az építésben van, bármilyen furcsán is hangzik ez. És külön bosszantó, hogy ezt úgy akarja a kormány eladni nekünk, hogy mekkora jó dolog ez már Miskolcnak. Ez a "Leninezés" meg külön infantilis.”

„Remek helyen van. Csak nehogy "véletlenül" a park helyett egy irodaház vagy egy hotel ugorjon oda... Már a későbbi tulajdonosi kört is meg lehet tippelni. Közpénzből lebontják, majd a későbbi beruházó "megmenti" a várost, amikor nem lesz pénz a beruházás befejezésére, és nyomott áron megveszi a telket és felhúz oda valamit, ami neki pénzt hoz. Business as usual...”

„Egyszerű bosszú…2019-ben, a helyi választás után ott szomorkodott a helyi narancsos csapat. Lógott a sok orrocska a földig, pedig a sör, virsli, pezsgő be volt készítve az ITC földszintjén... lebontani azonnal!”

További hírek

Olvasnivaló