A Magyar Biokultúra Szövetség az ország hét régiójában, az egyes régiókban tagszervezetei – régiónkban az Észak-magyarországi Biokultúra Egyesület – szervezésében július 8-án nyitott biogazdaságok bemutatkozásával rendez kampányt az egészséges, környezetbarát magyar biotermékek fogyasztásának és termelésének előmozdítása érdekében.
A kampányban felhívják a figyelmet az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem egyre több vásárlót érdeklő kérdéseire, valamint arra, hogy csak a magyar fogyasztói igények megváltozása eredményezhet hosszabb távon minőségi élelmiszerkínálatot a boltok polcain. Ugyancsak a fogyasztói igény gyakorolhat pozitív hatást a magyar kormány biotermelést és más természetkímélő mezőgazdasági termelési módokat ösztönző támogatáspolitikájára.
Orbán Péter, az Észak-magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke elmondta, a szövetség tagszervezeteivel és azok tagjaival július 8-án rendezi meg az „Országos Bionap – Ahol az egészség terem” nevű akciónapot, melynek előzményeként az elmúlt évben több kisebb, de hasonló célú rendezvényre tavaly sok százan látogattak el. A lakosságot idén hét helyszínen (Észak-Magyarország – Dövény; Észak-Alföld – Berekfürdő; Dél-Alföld – Szarvas; Dél-Dunántúl – Tamási; Közép-Dunántúl – Hegyesd; Nyugat-Dunántúl – Rábcakapi; Közép-Magyarország – Galgahévíz) tájékoztatják látványos akciók a rendezvénynek helyet biztosító különböző biogazdálkodást folytató nyitott gazdaságokban. Az egyes helyszíneken termékbemutatók, termékkóstolók és előadások segítik az érdeklődőket a környezetbarát mezőgazdaság és az egészséges élelmiszerek előnyeinek megismerésében. Az országos rendezvénysorozat alapvető célja, hogy a bio és más minőségi magyar termékek fogyasztását előmozdítsa, továbbá felhívja a figyelmet a környezetbarát mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre. Az Észak-magyarországi Biokultúra Egyesület tagságának együttműködésével megrendezésre kerülő regionális akciónap során, nem csak a fogadó gazdaságot ismerhetik meg az érdeklődők, hanem tucatnyi biogazdálkodó is bemutatkozik termékeivel, amelyeket természetesen minden érdeklődő kóstolással minősíthet.A rendezvény aktualitását adja, hogy az elmúlt időszakban érezhetően megnőtt az – elsősorban importból származó – élelmiszertermékekkel szembeni bizalmatlanság, mely bizalom visszaszerzése minden hazai élelmiszergyártó elemi érdeke, ha nem a fogyasztók megtévesztésében érdekelt.
Simon András, az Észak-magyarországi Biokultúra Egyesület titkára szerint a genetikailag módosított szervezetek termelésének tilalmával Magyarországnak megmaradtak kitűnő adottságai a kiváló minőségű biotermékek előállítására, ugyanakkor kívánatos lenne, ha ezek a termékek nem csak az egészség- és környezettudatosabb nyugat-európai, de a magyar fogyasztó asztalára is kerülnének. Ami ezt akadályozza, hogy nincs átfogó, a biogazdálkodást érintő nemzeti stratégia, amelyet majd minden európai ország megalkotott már, valamint olyan népegészségügyi program, amely a táplálkozás élettani hatásaira aktuális lobbyérdekek nélkül hívja fel a figyelmet és a valóban értékes és egészséges élelmiszerek fogyasztására ösztönöz, azt támogatja.
Az ökológiai gazdálkodók érdekei mellett mindenképpen megemlítendő, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó termékek szélesebb körű fogyasztása több országban végzett kutatások eredménye szerint a lakosság egészségi állapotát látványosan és rövid időn belül pozítívan képes befolyásolni. Olyan társadalmi igény generálásában vagyunk érdekeltek, amely képes arra, hogy a magyar kormány támogatáspolitikáját változásra ösztönözze, amely így kiemelten kezelje az EU-piacon már bizonyított magyar biotermékek és biogazdálkodók tevékenységét a hagyományos, elsősorban nagyüzemi gazdálkodási tevékenységgel szemben. Az ökológiai gazdálkodást és a biotermékeket még mindig csak üzleti értéke után ítélik meg, amely eltorzítja a valós képet, ugyanis a rendkívül szűkös – ha egyáltalán van – profittermelő képesség mellett figyelmen kívül hagyják az ágazat társadalmi hatásait:• foglalkoztatás (romák, nők, alacsony iskolázottságúak, stb),
• környezetvédelem,
• minőségi termékek előállítása,
• fogyasztói egészségmegőrzés,
• más módon gazdaságosan nem hasznosítható területek ismételt művelésbe vétele,
• tudat- és szemléletformálás,
• helyi erőforrások kihasználásával, a kistérségi kohézió erősítésével a rurális területek felzárkóztatása,
• idegenforgalmi tevékenységhez jól kapcsolható,
• biodiverzitás fenntartása, stb.
Orbán Péter, az Észak-magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatása és kiszolgálása érdekében különböző attrakciókkal kívánják a jövőben is minél több tudatos fogyasztó számára elérhetővé tenni a biotermékeket és a Magyar Biokultúra Szövetség stratégiai tervének részeként helyi biopiacok hálózatának építésén dolgoznak. Az egyes helyszíneken rendezendő program színes és érdekes gyerekprogramokkal, állatsimogatóval, kvízjátékkal, a felnőttek számára kóstolóval, orvos-természetgyógyász előadásával és más érdekességekkel várja az érdeklődőket.
További információk: www.biokultura.org
A kampányban felhívják a figyelmet az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem egyre több vásárlót érdeklő kérdéseire, valamint arra, hogy csak a magyar fogyasztói igények megváltozása eredményezhet hosszabb távon minőségi élelmiszerkínálatot a boltok polcain. Ugyancsak a fogyasztói igény gyakorolhat pozitív hatást a magyar kormány biotermelést és más természetkímélő mezőgazdasági termelési módokat ösztönző támogatáspolitikájára.
Orbán Péter, az Észak-magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke elmondta, a szövetség tagszervezeteivel és azok tagjaival július 8-án rendezi meg az „Országos Bionap – Ahol az egészség terem” nevű akciónapot, melynek előzményeként az elmúlt évben több kisebb, de hasonló célú rendezvényre tavaly sok százan látogattak el. A lakosságot idén hét helyszínen (Észak-Magyarország – Dövény; Észak-Alföld – Berekfürdő; Dél-Alföld – Szarvas; Dél-Dunántúl – Tamási; Közép-Dunántúl – Hegyesd; Nyugat-Dunántúl – Rábcakapi; Közép-Magyarország – Galgahévíz) tájékoztatják látványos akciók a rendezvénynek helyet biztosító különböző biogazdálkodást folytató nyitott gazdaságokban. Az egyes helyszíneken termékbemutatók, termékkóstolók és előadások segítik az érdeklődőket a környezetbarát mezőgazdaság és az egészséges élelmiszerek előnyeinek megismerésében. Az országos rendezvénysorozat alapvető célja, hogy a bio és más minőségi magyar termékek fogyasztását előmozdítsa, továbbá felhívja a figyelmet a környezetbarát mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre. Az Észak-magyarországi Biokultúra Egyesület tagságának együttműködésével megrendezésre kerülő regionális akciónap során, nem csak a fogadó gazdaságot ismerhetik meg az érdeklődők, hanem tucatnyi biogazdálkodó is bemutatkozik termékeivel, amelyeket természetesen minden érdeklődő kóstolással minősíthet.A rendezvény aktualitását adja, hogy az elmúlt időszakban érezhetően megnőtt az – elsősorban importból származó – élelmiszertermékekkel szembeni bizalmatlanság, mely bizalom visszaszerzése minden hazai élelmiszergyártó elemi érdeke, ha nem a fogyasztók megtévesztésében érdekelt.
Simon András, az Észak-magyarországi Biokultúra Egyesület titkára szerint a genetikailag módosított szervezetek termelésének tilalmával Magyarországnak megmaradtak kitűnő adottságai a kiváló minőségű biotermékek előállítására, ugyanakkor kívánatos lenne, ha ezek a termékek nem csak az egészség- és környezettudatosabb nyugat-európai, de a magyar fogyasztó asztalára is kerülnének. Ami ezt akadályozza, hogy nincs átfogó, a biogazdálkodást érintő nemzeti stratégia, amelyet majd minden európai ország megalkotott már, valamint olyan népegészségügyi program, amely a táplálkozás élettani hatásaira aktuális lobbyérdekek nélkül hívja fel a figyelmet és a valóban értékes és egészséges élelmiszerek fogyasztására ösztönöz, azt támogatja.
Az ökológiai gazdálkodók érdekei mellett mindenképpen megemlítendő, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó termékek szélesebb körű fogyasztása több országban végzett kutatások eredménye szerint a lakosság egészségi állapotát látványosan és rövid időn belül pozítívan képes befolyásolni. Olyan társadalmi igény generálásában vagyunk érdekeltek, amely képes arra, hogy a magyar kormány támogatáspolitikáját változásra ösztönözze, amely így kiemelten kezelje az EU-piacon már bizonyított magyar biotermékek és biogazdálkodók tevékenységét a hagyományos, elsősorban nagyüzemi gazdálkodási tevékenységgel szemben. Az ökológiai gazdálkodást és a biotermékeket még mindig csak üzleti értéke után ítélik meg, amely eltorzítja a valós képet, ugyanis a rendkívül szűkös – ha egyáltalán van – profittermelő képesség mellett figyelmen kívül hagyják az ágazat társadalmi hatásait:• foglalkoztatás (romák, nők, alacsony iskolázottságúak, stb),
• környezetvédelem,
• minőségi termékek előállítása,
• fogyasztói egészségmegőrzés,
• más módon gazdaságosan nem hasznosítható területek ismételt művelésbe vétele,
• tudat- és szemléletformálás,
• helyi erőforrások kihasználásával, a kistérségi kohézió erősítésével a rurális területek felzárkóztatása,
• idegenforgalmi tevékenységhez jól kapcsolható,
• biodiverzitás fenntartása, stb.
Orbán Péter, az Észak-magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatása és kiszolgálása érdekében különböző attrakciókkal kívánják a jövőben is minél több tudatos fogyasztó számára elérhetővé tenni a biotermékeket és a Magyar Biokultúra Szövetség stratégiai tervének részeként helyi biopiacok hálózatának építésén dolgoznak. Az egyes helyszíneken rendezendő program színes és érdekes gyerekprogramokkal, állatsimogatóval, kvízjátékkal, a felnőttek számára kóstolóval, orvos-természetgyógyász előadásával és más érdekességekkel várja az érdeklődőket.
További információk: www.biokultura.org